Proměnit se z blondýnky v zrzku či z brunetky v černovlásku, lehce přiživit přirozený barevný tón, zakrýt šediny. To patří k nejčastějším důvodům, proč ženy navštěvují kadeřnictví, případně se pouštějí do domácího barvení. Tím by ale starost o vlasy končit neměla.

„Negativním důsledkem barvení je nabourání přirozeného ochranného filmu. Tím se významně komplikuje pronikání a vstřebávání aktivních složek obsažených ve výživné kosmetice," vysvětluje vlasová expertka Monika Plachá, která doporučuje používat na poškozené vlasy přípravky s obsahem obilných proteinů, keratinu, výtažků z chmele, rakytníku, mořských řas či konopí. Jde totiž o látky, které vyživují hloubkově. Vhodné jsou i oleje. Arganový či makadamový se hodí pro vlasy s roztřepenými konečky, panthenol a olej z jader meruněk je vhodný pro barvené vlasy.

Stravovací plán

Do jídelníčku zařaďte vejce, ořechy, sýry, nerafinovanou rýži, fazole a celozrnné výrobky, ovoce, listovou zeleninu, soju. Vitaminy a minerály posilují kořínky vlasů. Důležitý je zejména B5, biotin, zinek, železo a kyselina listová.

Regenerační maska z majonézy

Potřebujete vlasům vrátit vitalitu a lesk? Pak vsaďte na regenerační účinky majonézy. Co budete potřebovat? Sklenici majonézy, pár kapek kvalitního olivového nebo mandlového oleje. Jak na to? Odeberte potřebné množství majonézy do misky (podle délky kadeří), přidejte olej a promíchejte. Hmotu pak naneste na celé vlasy a hlavu zabalte do mikrotenového sáčku a ručníku. Nechte působit minimálně 20 minut, ale i déle. Záleží, jak moc jsou vlasy poškozené. Poté několikrát opláchněte, umyjte šamponem a naneste bezoplachovou péči. Variací je kombinace s vejcem nebo avokádem. Používá se jednou měsíčně.