Pryč s domněnkami

„No a co byste čekaly, vždyť je to chlap,“ je často užívaná věta, které se občas přezdívá mužské alibi. Slyšíte ji z úst žen, které se v mužích zklamaly. To nejlepší, co může matka udělat pro svého syna – i pro ženy, které v jeho životě zaujmou důležité místo později, je zcela odmítnout tento názor.

  • Pokud váš syn udělá něco, co by podle vás zavánělo typicky mužským chováním ve zmíněném negativním ženském pojetí, nepoddejte se té představě a donuťte ho být lepší. Závisí na tom jeho budoucí život i život mnoha dalších lidí.

Naučte ho ctít ženy

Zní to trochu starosvětsky, ale je v tom poctivý kus feminismu. Pokud mají ženy někdy dosáhnout zcela rovnocenného postavení s muži, nejprve je třeba prosazovat úctu k nim. Pokud je rytířskost mrtvá, tady je šance ji oživit.

  • Naučte syna, aby ženy první pozdravil. Aby napsal tetě poděkování za dárek. Aby neskákal sestře do řeči. Tyto zdánlivé maličkosti formují úctu k ženě a vštípí muži celoživotní poznání, že je mu žena rovnocenným partnerem.

Zajistěte synovi citovou vyspělost

Právě v oblasti citové vyspělosti jsou ženy oproti mužům privilegované. Řídí se svými city a dokáží je vyjádřit. Je to věc výchovy i dospívání. Muži podobné zázemí nemají.

  • Proto odborníci povzbuzují matky, aby se od samého začátku zajímaly o pocity a city svých synů, aby o nich spolu hovořili. Ti pak budou jako muži o mnoho silnější, protože dokáží pochopit zranitelnost.

Zbavte ho falešného pocitu neporazitelnosti

Už v 70. letech odhalila jedna studie, že rodiče formují chování potomků podle jejich pohlaví. „Chlapci nepláčou“ nebo „Ve skutečnosti to nebolí“, to jsou jen dvě věty, kterými matky ve svých synech pěstují svou představu modelu mužství. Je třeba si ale uvědomit, že i muži cítí bolest, že jsou zranitelní. Tvrdit opak z nich přece neudělá větší chlapy – říkají odborníci. Podle nich jde o nebezpečný přístup.

  • Pokud totiž chlapec nepřizná bolest, je opravdu těžké dosáhnout u něho citové vyspělosti a schopnosti soucítit s druhými.

Zapomeňte na vymezené role pohlaví

Chlapci, holky. Muži, ženy. Všechno to vymezování podle pohlaví dokáže občas zcela zastínit, že člověk je především individualita. Někdy je lepší nechat všechnu tu učenost stranou a uvědomit si, že váš syn je víc než jen obyčejný chlapec – a že žádní dva chlapci nejsou stejní. Tato pravda se někdy při vší té snaze o výchovu pravého chlapa vytratí.

  • Pokud budete místo toho respektovat synovy zájmy a názory, zbavíte se hloupé přítěže umělé maskulinity.

Místo pro otce

Ve vašem synovi se utváří soutěživost nebo sklony ke sportování, které také budou tvarovat jeho osobnost. Je proto důležité, aby měl při výchově dostatek prostoru také chlapcův otec. Studie ukazují, že v některých kulturách věnují oba rodiče synovi stejný čas, což dokazuje, že péče otce je nejen přirozená, ale i nutná.

  • Povzbuzujte proto manžela, aby se synem trávil nejen hodně času, ale i hodně času o samotě. Jen ve dvou. Takový otec dokáže dát synovi vzácný dar, který navždy změní jeho život – dar veskrze pozitivního a naplňujícího mužství.

Služba druhým

Podle některých odborníků trpí muži mnohem víc než ženy narcismem, který je provázen sobectvím, přehnanými nároky a absencí sounáležitosti s druhými – což jsou tři faktory, které mohou znemožnit zdravý, velkorysý a rovnocenný vztah jak s partnerkami, tak se všemi lidmi obecně. Jak předejít takové situaci? Službou.

  • Naučte syna pomáhat druhým, ať už jako dobrovolník mimo domov, nebo v rámci rodiny jejím mladším nebo naopak nejstarším členům. Tím získá realistický pohled na vlastní nároky. Současně jde o odpověď ženám, které si stěžují, že muži nejsou vychováváni k intuitivnosti, a nejsou proto schopni reagovat na některé citové podněty.

Existují určité hranice

Některé matky hledají u svých synů pochopení a souhlas, kterého se jim nedostává od manžela. Nejenže je to k synovi nefér, ale navíc to vytváří šablonu, podle které jsou chlapci ceněni víc než dívky.

  • Mějte se na pozoru před nefér očekáváními, která se mohou zvrtnout v problematické protěžování.

Buďte i nadále rádcem

I když syn dospěje, matka zůstává jeho důležitým rádcem. Tím spíš, pokud sám zvažuje založení rodiny. Jak na to? Muž, který se rozhodl mít děti, neustále srovnává budoucnost s vlastním dětstvím, Jak být dobrým vzorem i manželem? Jak být pro dítě přítelem a spojencem, a současně tolik potřebným dospělým?

Rodičovství je čas, kdy se muž obrací k vlastní matce, aby se díky její moudrosti a zkušenostem stal lepším člověkem.

A jak to zvládáte vy?