Módní trendy jsou i v případě džínoviny rozmanité. A nejen co se střihů týká. Rifle zdobí flitry, bláznivé potisky, blyštivé kamínky, výrazné výšivky, ale i roztřepené trhliny, záplaty nebo díry. Tyhle výstřelky si ale nemůže dovolit každý. Při výběru nových džínů je určitě lepší řídit se typem postavy a střihem, který nedostatky zamaskuje a přednosti zvýrazní.

Univerzální jsou rovné a zvony

Klasické rovné džíny se hodí na všechny typy postavy. Skvěle v nich vypadají drobné, vysoké i plnoštíhlé ženy. „Aktuálně jsou jejich obměnou takzvané boyfriend cut džíny, které vycházejí z pánských střihů a mají níže položený sed. Moderní jsou ohrnuté a v kombinaci s nízkými teniskami nebo oxfordkami," tvrdí módní odbornice Monika Janotová. Dalším z univerzálnějších střihů jsou zvonové džíny bell bottom nebo jejich střídmější varianta boots cut.

Břicho schová vyšší pas

Pokud máte problém s větším bříškem, tak se vyhněte bokovkám a pořiďte si rifle s vyšším pasem. Volte raději velikost, ve které nebudete úplně narvané. Jinak hrozí, že „faldy" z riflí přetečou a pod trikem nebo košilí budou vypadat odpudivě.

Na tvarované pozadí skinny nebo mrkváče

Nic nevytvaruje svůdné křivky lépe než dobře padnoucí skinny nebo džíny s push-up efektem. Vhodné naopak nejsou džíny bez zadních kapes. V těch vypadá zadeček opticky výraznější. Máte-li naopak problém s malým zadečkem a ráda byste byla v těchto partií výraznější, oblečte si mrkváče, které navíc opět přicházejí do módy.

„Hipster móda, čerpající z módních i nemódních stylů minulosti, vytáhla mrkváče opět do ulic, a tak pozapomenuté džíny z 80. let opět patří do cool šatníku. Nejenže prodlužují nohy ukončením vysoko u pasu, ale příznivě tvarují i dámské hýždě. Nechte tvar kalhot vyniknout s krátkými topy a svetříky," radí Monika Janotová.

Pokud jsou vám džíny při nákupu trochu těsnější, nevadí. Většinou o půl čísla až o číslo povolí. V džínách se pořádně projděte, předkloňte se, udělejte dřep, abyste věděly, zda vám opravdu sedí a nekrčí se v bocích.

Krátké nožky? Zákaz ohrnování!

Nenadělila vám příroda dlouhé gazelí nohy? Pak si dejte pozor na ohrnování nohavic, které nohy opticky zkracuje. Vezměte si raději rifle cigaretového střihu, které sluší drobnějším ženám. „Stačí si nožky prodloužit vysokým podpatkem. Není více sexy kombinace než úzké džíny a ladné lodičky," doporučuje odbornice.