Zatímco generace našich rodičů a prarodičů trávila většinu času hraním venku s kamarády a stavění báboviček na písku nebo z hlíny bylo zcela normální, dnes je všechno jinak. Celá řada matek se totiž bojí bakterií a nemocí natolik, že to až hraničí s paranoiou. Podle průzkumu si jedno z pěti dětí starších sedmi let hraje venku méně než hodinu za týden, dvě z pěti dětí nad jedenáct let si stěžuje, že nemůže být v terénu tak často, jak by chtělo. Přitom tabulky hovoří jasně – 25 % dětí nad 11 let má nadváhu a 14 % je obézních natolik, že pro ně kila představují zdravotní riziko. Pohyb venku by jim tedy rozhodně neškodil.

Čeho se tedy matky nejvíce bojí?

1. Chorob ze špinavých rukou
Základním problémem je, že se dnešní matky přespříliš bojí – kromě oprávněného strachu, aby se dítě nesetkalo s pedofilem či se nenapíchlo na použitou injekční stříkačku, mají však hrůzu v očích i z toho, když má dítě špinavé ruce nebo jimi bere hlínu. Přitom odborníci varují – všeho moc škodí – pokud váš potomek bude vyrůstat ve sterilním prostředí, nebude tak imunní vůči řadě bakterií a chorob… „Hlína sice sterilní není, ale pokud si dítě umyje ruce po návratu domů a před jídlem, stačí to a předejde tak většině komplikací,“ vysvětlují lékaři.

2. Pádu ze stromu
Dnešní rodiče se však bojí téměř všeho. Dřív bylo normální, že kluci stříleli z praku a lezli na stromy. Dnes má podle průzkumů polovina dvanáctiletých zakázáno na stromy lézt, protože se rodiče bojí pádu. Ovšem mnohem větší riziko nehrozí venku, ale doma, a to dětem mladším pěti let. Jen v Británii jich 41 000 ročně přivezou do nemocnice, protože spadly doma ze schodů… České statistiky o této kategorii bohužel neexistují. Odborníci proto doporučují nic nezakazovat, ale vést děti k tomu, aby byly opatrné a znaly rizika, která jim venku i doma hrozí.

3. Dopravních nehod, srážky autem
Mnohem větší pozor než na pády ze stromů je třeba dát na dopravní nehody, které mají za následek tisíce dětských životů. Naučte děti správně přecházet silnice, varují odborníci. Odmalička je třeba je vést k tomu, aby se uměly rozhlédnout a věděly, že mohou jít jen na zelenou. Velmi nebezpečné je i používání MP3 přehrávačů a mobilů při přecházení silnic.

4. Únosu
Čtyři z deseti dětí mají zakázáno hrát si na hřišti nebo v parku bez dozoru dospělého. Důvod je jednoduchý – rodiče se totiž bojí únosů a pedofilů. Přitom podle analýz připadá reálné riziko na jedno dítě z dvou set tisíc. Navíc pouze polovinu ze všech únosů mají na svědomí cizí lidé. Druhou polovinu pak známí, nebo dokonce rodinní příslušníci. A kdo je nejvíc ohrožen? Podle tabulek malé dívky do deseti let.

5. Zneužívání a vraždy
Podobně jako u únosů je to i v případě zneužívání dětí. Velkou většinu, celých 82 %, jich má na svědomí známý člověk, většinou někdo z rodiny. Jen za 18 % případů stojí cizinec, psychicky narušený člověk či zvrhlík.

KAFE.cz zjistilo: Jak dát dětem více svobody

  • Vzpomeňte si na své dětství. Jak jste si mohla hrát venku, jakou jste měla volnost a byla ráda, že chvíli nejste pod dozorem rodičů. Zkuste alespoň něco málo povolit i svým dětem.
  • Zkuste se více seznámit se svými sousedy, poprosit je, aby měli také oči na stopkách a rozhlíželi se po okolí. Někdo si totiž může všimnout, že pískoviště pravidelně pozoruje podivný muž, a zabránit tak nepříjemné události…
  • Zasaďte se o to, aby ve vaší čtvrti vznikla obytná zóna označená dopravními značkami. Všude tam, kde řidiči museli snížit rychlost na 20 kilometrů v hodině, totiž klesla nehodovost o 70 %.
  • Začněte dětem více důvěřovat, ale nejdříve je seznamte se všemi riziky, které jim hrozí. Naučte je bezpečně přecházet silnice a dávat si pozor na neznámé lidi.