Začnete u sebe

Pokud se nenaučíme jíst zeleninu a ovoce jako děti, v dospělosti se to budeme jen těžko přeučovat. Dětské stravovací návyky si uchováváme do dospělosti, proto velkou roli hraje výchova a vliv rodičů. Jděte tedy příkladem. Čím dříve si děti jezení ovoce a zeleniny osvojí, tím silnější bude návyk a i šance, že si jej s sebou ponesou po celý život.

Pokud si nejmenší k ovoci či zelenině nenašli cestu, přestože udáváte správný příklad, je na čase vytáhnout pár es z rukávu:

1. Ovoce na očích

Dobré je mít ovoce stále po ruce. Jednou z možností je nechat na stole či kuchyňské lince mísu plnou různých druhů ovoce, ideálně na dosah dětí. Další možností je umístit v ledničce ovocné džusy tak, aby byly pro děti co nejdostupnější, až budou hledat něco studeného. Přibalovat kus ovoce ke školní svačince by mělo být samozřejmostí. Pokud budou děti vídat ovoce ve svém svačinovém balíčku denně, jednou se k němu třeba opravdu odhodlají!

2. Zábava při každém soustu

Děti milují zábavu a i s ovocem a zeleninou nemusí být nuda. Co takhle nakrájet zeleninu na legrační tvary a servírovat ji s bylinkovým dresinkem? Připravit můžete třeba mrkvové hranolky, okurková kolečka či rajčatové krychličky. Pokud se cítíte opravdu kreativně, můžete z kousků zeleniny vytvořit obrázek sluníčka či domečku, děti to rozhodně ocení.

V případě ovoce můžete vyzkoušet ovocné kapsičky, které existují v mnoha příchutích. Značka Nestlé právě přišla s novinkou BIO ovocných taštiček, které jsou k dostání v hruškové a jablečné příchuti. BIO kvalitu zajisté ocení rodiče, pro které je důležité mít přehled o původu a kvalitě potravin. Obě varianty jsou totiž vyrobeny ze 100 % BIO ovoce. Nenajdete v nich lepek, konzervanty, ani přidaný cukr, ale pouze pečlivě vybrané ovoce z ekologického zemědělství.

Tyto vitamínové kapsičky jsou vhodné pro děti od čtyř měsíců, rozhodně je ale ocení i větší koumáci, kteří si je mohou jednoduše čapnout a začít si pochutnávat. Výhodou je i jejich praktické balení, které je vhodné do školy i na výlet.

3. Rafinovaná zelenina

Dobrým trikem, jak do dětí „dostat“ více zeleniny, je ukrýt ji v oblíbených pokrmech. Jinou možností je dětem nabídnout syrovou zeleninu, když škemrají, že mají hlad a jídlo se již chystá. Zájem o konzumaci také stoupne, pokud vám budou děti pomáhat při nákupu či přípravě jídla. Když je třeba v supermarketu pošlete pro pár paprik a okurku, hned se budou k zelenině cítit blíže. Při vaření je zase třeba můžete požádat, aby zeleninu umyly. Tím upevníte i jejich hygienické návyky.

Neusněte na vavřínech

Nejdůležitější zásadou je v tomto případě vytrvalost. I pokud si vaše děti ovoce a zeleninu stále neoblíbily, rozhodně to nevzdávejte. Děti někdy musí potraviny okusit vícekrát, než si k nim najdou cestu. Lidské chutě se navíc s postupem času mění, takže co se dnes nesetkalo s úspěchem, se může za měsíc snadno změnit. Dobré je si zachovat pozitivní přístup a přicházet stále s novými nápady, jak z dětí a ovoce a zeleniny udělat kamarády na celý život.