Jak najít ideální tvářenku?

Spousta českých žen stále považuje používání tvářenky za zbytečné nebo jim aplikace připadá příliš složitá. Profesionální vizážisté na ni nedají dopustit, protože vrstva tvářenky dodá obličeji příjemně zdravý nádech, navíc se tónováním dají potlačit nedostatky a zvýraznit půvab obličeje. To je důvod, proč tvářenku vzít na milost.

Jaký typ si mám vybrat? Pudr, nebo krém?

Nemáte s líčením velké zkušenosti? Pak se vyplatí pravidlo jednoty. Pokud používáte make-up, snadněji se vám bude nanášet krémová tvářenka, vznikne jemný a přirozený efekt. Na vrstvu pudru skvěle sedne klasická pudrová konzistence, nemusíte se bát, že se vytvoří nepřehlédnutelné mapy.

Mám smíšenou pleť, která se v průběhu dne mastí

Smíšená pleť, která trpí na sušší tváře a mastnější T-zónu, tedy čelo nos a bradu, si dobře rozumí s pudrovou tvářenkou. Vybírejte raději matné barvy, protože lesklé částečky nanesené na lícních kostech by jen zvýraznily mastnější partie tváře. Možná nevíte, že pěnová tvářenka obvykle mírně vysušuje a matuje. Snese se s normální a mastnou pletí. Nic nezkazíte, když vrstvu pěnové tvářenky v průběhu dne obnovíte.

Moje pleť se snadno podráždí, mám sklon k alergiím

Ani vaše tváře nemusí zůstat holé. Ověřte si, zda výrobce své produkty dermatologicky testuje. Stejně jako krémovou péči, specialisty pro líčení problematické pleti zakoupíte v lékárně. Jejich výhodou je, že neobsahují nadbytečné látky, vyvolávající alergie, například chemické konzervanty a parfémové složky. V drogeriích se poohlédněte po minerální tvářence, jejíž přírodní složky lahodí i citlivé kůži, dokonce ji používají i ženy, které trápí akné a mírně závažná onemocnění kůže (např. rosacea). V těchto případech se doporučuje jako podklad minerální make-up.

Čím se řídit při výběru odstínu?

Ideální je vyzkoušet barvu tam, kde budete tvářenku nosit, tedy přímo na lících, nikoli na hřbetu ruky. Ovšem pět barev těžko otestujete najednou, ještě tak na každé tváři jednu…

Vezměte si na pomoc rtěnku, o které víte, že vám sluší a hledejte podobný odstín. Všeobecně ladí určité barvy s tónem pleti.

Světlá pleť
Vybírejte méně syté tóny, neutrální béžovou (neutral beige, light beige), světle růžovou (light pink), broskvovou (peach). Pokud váháte mezi dvěma barvami, nic nezkazíte tou světlejší.

Středně tmavá (olivová) pleť
Sáhněte po teplých odstínech, jako je hnědá (brown) nebo měděná (copper).

Tmavá pleť
Té sluší „čisté“, syté barvy, bez nádechu do šeda. Můžete si troufnout na odstíny červené (red), dokonce i do fialova (berry, fuchsia).

Pokud jsou odstíny tvářenek číslovány, všeobecně vyšší číslo znamená výraznějí barvu, ovšem odstíny ve středu palety se neliší pouze sytostí, ale i příslušností k teplým či studeným barvám, takže je třeba tvářenku vyzkoušet.