Prach

Žaluzie

Prach usazený na lamelách žaluzií snadno důkladně odstraníte, když si nasadíte mokré bavl-něné rukavice (můžete namáčet v roztoku čisticího prostředku nebo jen v čisté vodě). Do prstů vezmete každou z lamel a přejedete po ní od začátku do konce.

Klávesnice

Prach a drobečky v klávesnici zkuste opatrně vyluxovat.

Čalounění

Prach z čalounění nestačí jen vysát, mnohdy je ho třeba vyklepat. Pokud to venku udělat ne-lze, ať už proto, že kus nábytku je těžko přenosný nebo nemáte prostor pro vyklepání, je třeba přistoupit k tomuto kroku přímo v místnosti. Přílišnému víření prachu do vzduchu se vyhnete, pokud přes vyklepávanou věc (např. křesla a sedačky) přehodíte namočené prostěradlo a kle-pete přes něj. Pro vyjasnění barev můžete do vody přidat pár kapek octa.

Čalounění a koberce jsou ale také lapačem vlasů i chlupů vašich zvířecích miláčků. Jejich odstraňování bývá mnohdy obtížné i za použití vysavače. Přitom stačí kolem ruky omotat lepicí pásku a na lepivou stranou přichytit všechny takové nečistoty. Podobně můžete použít také namočené gumové rukavice.

Zápach

Trouba

U trouby nechávejte často otevřená dvířka. V případě vzniklého zápachu je vhodné do nádoby vložit pár plátků citronu ve studené vodě. Přiveďte ji k varu a 20 minut „vařte“ na střední stu-peň tak, aby pára procházela přes ventily. Po vychladnutí osušte.

Lednice

Preventivně můžete používat osvěžovače vzduchu určené pro lednice, jinak pro odstranění zápachu stačí trocha zažívací sody v otevřené nádobě.

Myčka

Do myčky, do prostoru na příbory, vložte vymačkaný citrón.

Cibule

Cibule na noži? Pach oblíbené kuchařské přísady z nože odstraníme tím, že nůž zařízneme do syrové mrkve.

Cigaretový kouř

Zápach po cigaretovém kouři se obvykle drží v místnostech poměrně dlouho a „nasakuje“ do všeho. Zápachu se lze zbavit celkem jednoduchým způsobem – v místnosti, kde se kouřilo, zapalte jeden nebo dva bobkové listy.

Pach v místnosti

Místnost provoní nejen pověšené čerstvě vyprané záclony s použitím aviváže, ale také vysavač. Stačí do sáčku vložit vůni, kterou lze zakoupit v obchodě, nebo podlahu jednoduše posypat pracím práškem a vysát jej.

Tipy Kafe.cz

  • Kamennou podlahu po umytí vytřete ještě jednou vodou s přídavkem čpavkového oleje. Do-sáhnete vysokého lesku.
  • Podlahu z PVC či korku nikdy nečistěte benzínem, petrolejem nebo organickými rozpouště-dly.
  • Skvrny z mořené dřevěné podlahy pustí pod terpentýnem. Místo pak omyjte a znovu namořte.
  • Parkety kartáčujte vždy ve směru „po letech“ a po opláchnutí ihned vysušte.
  • Dřevěná podlaha bude jako nová, když ji umyjete studeným černým čajem.
  • Otlaků na koberci (po nábytku) se zbavíte, pokud postižená místa lehce přežehlíte přes vlhký hadr, a poté vykartáčujete.
  • Čistit koberce lze kysaným zelím či dřevěnými pilinami nasáknutými octem nebo mýdlovou vodou a benzínem. Barvy budou jako nové. Podobně můžeme použít také suché převařené čajové lístky. Před použitím je navlhčíme, pravidelně rozhodíme po koberci a koštětem smeteme.