1. Zavzpomínejte si

Venku prší a cítíte se osamělá? Zlepšete si náladu vzpomínkami na chvíle štěstí, na lidi, které milujete, a na ty, kteří milují vás. Vzpomínky jsou prý lepší než mnohdy krutá realita.

2. Prohlédněte si album

Sáhněte po starém albu s fotkami. Najdete tam sebe, rodinu, přátele. Najednou ožije vzpomínka na místa, kde jste dřív bydleli a prožívali první chvíle štěstí. Uvidíte, jak jste vypadala ve třech letech. A úsměv přebije špatnou náladu. Tedy pokud vás album, ve kterém máte o dvacet kilo méně, neuvede ještě do větších depresí…

3. Dívejte se na oranžovou

Zadívejte se na oranžovou barvu. Odborníci často doporučují barvy jako terapii. Jasné, vřelé tóny, které lidem zvedají náladu. Oranžový svetr, pokrývka, polštář nebo záclony – to vše je dobré proti depresi. A nemusíte zůstat doma. Jděte se projít mezi barvy do parku, který je plný oranžového a narudlého padajícího listí.

KAFE.cz zjistilo:

Oranžová barva je podle odborníků opravdu skvělé antidepresivum. Osvěžuje a povzbuzuje mozek a je ideálním lékem při nervovém vyčerpání. Na to prý nejlépe působí jemný meruňkový odstín!

4. Relaxujte

Nic než relaxace! Vezměte si den volna a klidně zůstaňte celý den na otomanu. Přečtěte si milostný román, koukněte se na televizi a popíjejte lahodný čaj.

5. Sepište si problémy

Pokud máte hodně problémů k vyřešení, napište si je na papír. Každý problém na jiný arch papíru. Pak si přečtěte, co jste napsala, a zamyslete se nad možným řešením. No a pak papír vyhoďte do koše. Tak to dělejte, dokud vám nedojde papír. Pokud však máte nový balík papírů do tiskárny, raději ho schovejte – jednak byste nedělala celý den nic jiného a jednak by vás takové sepisování nepřišlo dvakrát levně.

6. Představte si bílé mraky

Seďte a odpočívejte, zavřete oči a zůstaňte několik minut ve stavu hlubokého soustředění. Představte si modrou oblohu a na ní – daleko na obzoru – bílé mraky, z nichž každý bude jedním vaším problémem, trápením nebo depresí. Poznáte, že vaše špatná nálada je vlastně stejně vzdálená jako ten obzor.

7. Poslouchejte hudbu a tancujte

Pusťte si oblíbenou hudbu a dejte se do tance. Nejenže je to příjemné, ale jde i o skvělý způsob, jak si vychutnat radost ze života.

8. Dejte si čokoládu

Udělejte si doma čokoládový bar. Stačí i menší krabice s několika druhy sladkostí. Čokoláda vám zvedne náladu a podporuje vznik hormonů štěstí. Jen pozor na množství, které sníte. Abyste nepřibrala deset kilo a neměla deprese ještě větší.

KAFE.cz zjistilo:

S čokoládou ale zacházejte opatrně! Američtí vědci totiž přišli na to, že její přílišná konzumace může naopak depresi vyvolat. Lidé, kteří snědí víc než tabulku čokolády týdně, prý bývají mrzutější než ti, kdo jí neholdují, a mohou tak díky čokoládě vlastně propadnout depresím.

9. Pomáhá i aromaterapie

Na depresi je dobrá i aromaterapie. Lístky růže, heřmánek, pelargónie nebo vonné oleje skutečně pomáhají. Také citrusové vůně zlepšují náladu a mají posilující účinek.

10. Zkuste horkou lázeň

Připravte si horkou koupel, přidejte do vody mořskou sůl a k tomu si pusťte cédéčko s podmanivými zvuky mořského příboje. A aby byla atmosféra dokonalá, zapalte svíčku s vůní mořského vánku a užívejte si.

Tip KAFE.cz

Zkuste hřejivé podzimní vůně autentických svíček Village Candle. Svíčky se zde vyrábějí ručně a zásadou firmy je používat autentické, přírodní ingredience. Svíčky koupíte například v internetovém obchodě Almara-Shop.cz

11. Nezapomeňte na květiny

Ozdobte si byt kvetoucími rostlinami, potěší vás za všech okolností.