1. Přestat kouřit

Předsevzetí přestat či začít s čímkoliv je každoroční klasika. Ani letos by vám nějaké takové nemělo chybět. Že jste to zkoušeli už tisíckrát? Třeba přestat kouřit nebo začít běhat, a nikdy to nedopadlo, takže se vám do dalšího pokusu nechce. Nezoufejte. Moderní teorie tvrdí, že neúspěšné pokusy začít nebo skončit s něčím nejsou žádné selhání, ale součást celého procesu zvykání si na nový režim. Porušení předsevzetí vás posílí, pokud se k němu po přerušení dokážete vrátit, a to se může stát i několikrát, než si vypěstujete nový návyk.

2. Jíst zdravě

Pokud jde o jídelníček, letos jsou maximálně trendy takzvané superpotraviny – potraviny budoucnosti. Obsahují extra dávky vitamínů a nezatěžují trávení. Patří mezi ně například avokádo, borůvky, brokolice, granátové jablko nebo zelený čaj. Vyzkoušejte z nich ty, které jsou vám nejsympatičtější. Existuje velká pravděpodobnost, že některé pak ve vašem jídelníčku zůstanou po celý rok.

3. Pořádek v dluzích

Přepočítejte dluhy, které vám vznikly při pořizování vánočních dárků, peníze, které vám naopak pod stromeček nadělili příbuzní, plus ostatní vaše úspory a závazky. Jestliže jste v mínusu, je potřeba si ujasnit, jak a do kdy vše splatíte. Udělejte si podrobný přehled, ať nezapomenete na žádnou půjčku, a zvažte konsolidaci pohledávek. S tou vám poradí v bance.

4. Finanční deník pro přehlednost

Jednoduchý finanční deník vám prozradí, kolik a za co utrácíte, a odhalí rezervy, které můžete využít k úsporám. „Podle našeho průzkumu chce mít větší přehled o svých financích 21 % Čechů, kteří si dávají novoroční předsevzetí týkající se peněz. Shodně 15 % respondentů by si v novém roce přálo snížit své zadlužení nebo více spořit,“ říká Martina Slavíková, tisková mluvčí Ery.

5. Peníze na správném místě

Jestliže vám peníze po novoročním finančním úklidu spíš přebývají, zvažte, zda by si nezasloužily trávit úročná období na lepším místě, než je běžný účet nebo papírová obálka v prádelníku. Na spořicím účtu máte lepší úrok, který vás ochrání alespoň před inflací. Jako investice se mohou vaše peníze dokonce dál množit. „Například flexibilní fondy ČSOB využívají počítačem řízený model, který dokáže vyhodnocovat vývoj na trzích a vaše peníze přesýpá do akciové nebo dluhopisové složky podle toho, která je v danou chvíli výhodnější,“ vysvětluje mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

6. Plány do budoucna

Na začátku nového roku je vůbec ideální chvíle na to se zamyslet, jaký by vlastně měl ten přicházející rok být. Čeho bychom chtěli dosáhnout? Co bychom chtěli změnit? Možná je čas popřemýšlet nad novým, případně vlastním bydlením. Třeba přišel čas změnit zaměstnání nebo založit živnost. Zajímejte se o situaci na trhu, informace o hypotékách a úvěrech. Možná, že zrovna letos přichází vaše chvíle, nezmeškejte ji.