I dnes ji uvidíte nade dveřmi domů, aby jejich obyvatele ochránila před nečekaným neštěstím.

Málokdo už však ví, že ještě v poměrně nedávné době ji pečlivě oprašovaly nevěsty: věřily totiž, že díky kovu brzy otěhotní. Staří lidé si ji zase dávali pod polštář, aby je zbavila nemocí, a hospodáři ji nechávali na poli s myšlenkou, že jim zaručí bohatou úrodu.

Železo jako zaklínadlo

O magické moci tohoto předmětu se zmiňovali už dávní Řekové a Římané; ti však považovali za nejdůležitější fakt, že je ze železa - to byla údajně záruka úspěchu v jakékoli sféře.

Stejně na tom byli Arabové, kteří až do středověku, když byli zasaženi nějakou nepřízní osudu, začali hned vykřikovat: „Železo, železo!“ Toto slovo prý fungovalo jako zázračné zaklínadlo…

Pojďme však ještě dál do minulosti: podkovu, tentokrát pro její posvátný tvar, uctívali odedávna i Číňané. Ti dokonce své hroby stavěli do její podoby - jedině tak prý mohli jejich zemřelí najít klid.

Rovněž dnešní psychotronici se dušují, že tyto nositelky štěstí vyzařují pozitivní energii. Je však velmi důležité, kam ji umístíte. Aby se vám dařilo, měli byste ji přitlouci doprostřed místnosti nebo do pravého rohu co nejblíže vstupním dveřím.

Veledůležitá noha klisny

V Česku jsme zvyklí podkovu věšet do U, aby udržela štěstí, které se do ní sype seshora. V jiných krajinách si ji ale nad dveře nebo také často na krb připevňují lidé obráceně, aby uchovala štěstí, které z obyvatel domu vychází.

Je mnoho možností, jak podkovu využít ke svému prospěchu. Musíte ovšem mít tu pravou, což znamená dát si bedlivý pozor při jejím výběru: ta s čarovnou mocí totiž musí pocházet z levé zadní nohy šedé klisny!