Milé čtenářky,

dostala jsem se do tragikomické situace a nějak nevím, jak ji řešit. Na druhou stranu to čeká dřív nebo později všechny rodiče, tak si myslím, že mezi vámi najdu někoho, kdo mi poradí. Žiji sama se synem, který přichází do puberty a začal se zajímat o děvčata a o sex. Jenže já nevím, jak s ním o sexu mluvit. Přiznávám, že se hodně stydím a jsem přesvědčená, že nějaké věci by měl řešit s mužem. Bohužel, když otec není, spadne to na mě. Zase. Jako všechno ostatní.

Honzíkův otec nás opustil, když bylo našemu synovi pět.

Otec má svou rodinu, svůj život a o nás se nestará, vyjma šeku s legrační částkou, který nám každý měsíc přijde do schránky. Nebere si Honzíka ani na víkendy, nebo na prázdniny. Je to pro nás cizí člověk. Na toho se obrátit nemůžu a ani nechci. To bych mohla oslovit nějakého muže na ulici. Vyšlo by to nastejno.

Já jsem se už nevdala, ani se mi nepodařilo navázat vážný vztah. Tedy nějaké vztahy jsem měla, dva muže (já vím, za tu dobu žádná sláva) jsem dokonce Honzíkovi představila – a byl rád, ale nikdy jsem se s žádným mužem nedostala tak daleko, aby se k nám nastěhoval a žil s námi. A aby Honzíkovi nahradil tátu.

My jsme si zvykli, že jsme sami. A je nám dobře.

Honzík byl vždycky moc milé a poslušné dítě, a ani ta nešťastná puberta ho příliš nezměnila. Pomáhá mi s domácností, dobře se učí, sportuje, nedělá průšvihy. Můžu se na něho naprosto spolehnout, když něco slíbí, tak to splní. Máme spolu velice blízký vztah, myslím, že mi říká všechno.

V poslední době začal domu nosit milostné problémy. Nejdříve byl nešťastně zamilovaný do děvčete z vedlejší třídy. Ona si ho ne a ne všimnout a nakonec začala chodit s nějakým ranařem. Tak jsme poprvé léčili bolavé srdíčko. Bolest přešla a Honzík se znovu zamiloval. Tentokrát šťastně. Už spolu chodí půl roku a je mi jasné, že v pokojíčku, kde jsou zalezlí každé odpoledne, nehrají piškvorky. Přiznal se mi, že se líbali, později dokonce došlo na hlazení prsou.

Je mi jasné, že nebude dlouho trvat a přijde potřeba zajít ještě dál.

Nechci mu to zakazovat, nemělo by to cenu, raději ať se to stane doma a budu o tom vědět, než někde tajně na louce. Stejně si prosadí svou. Nechci ho nutit ke lži. Myslím, že je důležité, aby byl informovaný o možnostech anikoncepce. O tom jsem s ním schopná mluvit, že si musí vzít kondom, že existují pohlavní choroby, že dívka může otěhotnět si také uvědomuje. Je velice svědomitý. Jenže on chce další informace, o sexuálních technikách, správném líbání, svlékání a já nevím, co ještě. Už jsem zapomněla, jak je sex složitý v očích nezkušeného kluka nebo i holky.

Jenže tohle já mu vysvětlit nedokáži, to je prostě mužská práce.

Když ze mě přijde mámit informace a já si před tím tisíckrát přísahala, že neuhnu a budu se poctivě snažit mu vysvětlit, co ho zajímá, nakonec zase zbaběle začnu o ...kondomech. Musí si myslet, že jeho matka je hodně natvrdlá a že o sexu moc nevím.

Prosím vás, dámy, zažily jste něco podobného? Jak jste se s tím vypořádaly? Mě napadla jediná možnost, a ta rozhodně není moc košer – totiž, že bych se se svým synem opila. To bych snad ztratila zábrany a dokázala mu odpovědět. Jenže pít ho opravdu učit nechci.

Díky za odpovědi, Val