Zájem spotřebitelů o cokoliv „přírodního“ vytváří z biokosmetiky jeden z největších trendů současnosti. Kolik z nás ale opravdu zná a ví, co je biokosmetika, v čem je jiná a která je tedy ta pravá?

Biokosmetika nesmí obsahovat umělá barviva, syntetické parfémy a konzervační látky. Naopak musí být vyrobena pouze z přírodních rostlinných složek, aktivních látek, antioxidantů nebo vitaminů, vše nejlépe v bio kvalitě. V biokosmetice bychom proto neměli najít žádné ropné látky, jako jsou jinak běžně používané parafinové či silikonové oleje, vosky, ale ani vazelínu, barviva, syntetické parfémy a syntetické konzervační látky. Obsažené přírodní látky by měly pocházet pouze z ekologického zemědělství nebo z kontrolovaných sběrů ve volné přírodě, zcela nepřípustná je jakákoliv jejich genetická modifikace.

Proč se vyplatí nejdříve pečlivě číst informaci na obalu přípravku?

Je důležité si uvědomit, že přírodní bioprodukty zpravidla vyhovují i citlivé pleti, mohou ale vyvolat častější alergickou reakci. Nejsložitější v celém procesu výroby bio kosmetiky je totiž její konzervace přírodní cestou. Proto vždy pečlivě čtěte informaci o složení přípravku.

Není bio jako bio

U dovozu přírodních látek z rozvojových zemí je uplatňován hodnotící princip FAIR TRADE, který se vztahuje i na biopotraviny. Biokosmetika také nesmí obsahovat látky živočišného původu pocházející z mrtvých zvířat. Vůně i barevnost přípravků nemusí být stále stejná, záleží na času sklizně, kdy se liší intenzita a množství obsažených látek či éterických olejů v rostlinách. Pro biokosmetiku je specifická sladší vůně. Přípravky mají kratší trvanlivost a je nutné přísně dodržovat skladovací podmínky.

Roli hraje i obal

Důležitou roli má samotný obal. Musí být vyroben tak, aby při aplikaci přípravku nedocházelo k přímému kontaktu s vnějším prostředím, a tím i následné nežádoucí kontaminaci, což se děje nejčastěji tím, že rukou saháme přímo do kelímku. To se u biokosmetiky nesmí vůbec stát. Proto je biokosmetika umisťována především do dávkovačů nebo tub. Obaly musí být vyrobené ze speciálních, recyklovatelných materiálů, které jsou snadno odbouratelné a zároveň jsou neprůhledné, aby důkladně chránily přípravky před sluncem. Stejně jako samotné produkty, i obaly jsou šetrné k přírodě a neničí životní prostředí.

Více na www.ryor.cz/cz/