Konstrukce kuchyně a rozmístění tzv. pracovních zón je základním výchozím bodem. Pokud se vám okouká barva dvířek nebo materiál pracovní desky, lze je poměrně snadno vyměnit. Pro změnu dispozic byste ale museli předělávat celou kuchyň. Představte si třeba, že máte spíž nebo potravinovou skříň na druhé straně kuchyně. Jak dlouho by vás bavilo chodit pro každou ingredienci přes celou místnost?

„Hodně chyb vznikne kvůli tomu, že zákazník se rozhodne připravit si návrh sám a u nás si jej nechává jen nacenit. Přitom návrháři jsou tady právě proto, aby předali své zkušenosti a znalosti a ušetřili ve výsledku peníze nebo rozčilování při používání nepraktické kuchyně“ upozorňuje Lucie Pardubská z KUCHYNĚ gorenje.

Každá kuchyně by měla být navržena tak, aby byla maximálně pohodlná a praktická pro svého majitele. A to z pohledu rozvržení pracovních zón, výšky skříněk a pracovní desky i náročnosti materiálů na úklid.

TIP: Dejte si záležet, dopřejte si čas a vyhledejte odborníky z kuchyňských studií, aby vám poradili.

Pracovní zóny aneb kam s čím

Při uspořádání pracovní plochy je dobré se řídit pravidlem „skladovat, umýt, připravit, vařit“. To v praxi znamená, že v tomto pořadí by měla být místa pro tyto činnosti vedle sebe - lednice/spíž/potravinová skříň, vedle dřez, pak dostatečně velké pracovní plocha a varná deska a trouba nebo sporák.

Nezapomeňte taky uvažovat nad praktickým a ekonomickým umístěním spotřebičů. Lednice by neměla stát vedle sporáku nebo trouby a varné desky, protože tyto vyzařují hodně tepla. Podobně se sporák nehodí hned vedle dřezu s ohledem na čistotu. Pokud si vybíráte vestavné spotřebiče, máte možnost umístit si troubu do výšky nad 80 cm. Nebudete se muset ohýbat a na pokrmy během přípravy také lépe uvidíte.

Řešení na míru

Dlouho jsme byli zvyklí na sektorové kuchyně s jejich normami a stereotypy. Dnes už ale máte možnost vybrat si kuchyni přesně na míru vašim potřebám i velikosti. Zásadním bodem by tedy měla být správná výška pracovní desky a taky umístění horních skříněk, abyste všude pohodlně dosáhli, a naopak vám nic nebránilo ve výhledu na pracovní desku během vaření. Správnou výšku si vyzkoušejte už v kuchyňském studiu, abyste měli jasnou představu, co vám vyhovuje.

Úložné prostory

Spodní skříňky se doporučují řešit šuplíky, které jsou praktičtější než klasické police. Šuplíky můžete úplně vytáhnout a díky tomu využijete spodní prostor na maximum.

Protože klasická spíž už dnes k dispozici většinou není, nahradila ji tzv. potravinová skříň, která je obvykle vysoká a užší, má několik polic, drátěných košů nebo zásuvek. Cílem opět je, aby se na maximum využilo jejího prostoru, ale vše bylo snadno přístupné a přehledné.

Dejte nám vědět, jestli se vám podařilo se chybám při zařizování kuchyně vyvarovat, nebo je něco, co byste rádi změnili?