Především František Němec, v roli horského vůdce, který si v pokračování úspěšného snímku Jak vytrhnout velrybě stoličku, zalezl i po skalách. I když bylo po dešti, musel s Tomášem Holým, jež ztvárnil jeho syna a nadšeného malého horolezce, natáčet scénu, kdy šplhají po pískovci. Jeden úchyt ale Němcovi zůstal v ruce a on si přivodil bolestivý výron kotníku. Pokračovat v natáčení se ale muselo, a tak na další záběr, kdy sedí s dědou na stromě, museli technici použít kladkostroj, kterým ho na strom vytáhli.

Role Anny v dalším snímku režisérky Marie Poledňákové byla ohrožena nejistotou Jany Preissové. Bála se totiž o své zdraví. Ve filmu skáče, jezdí na kole, běhá nebo dává výprask svému filmovému synovi Vaškovi. Když si přečetla scénář, který tyto scény popisoval, nejprve roli Anny odmítla. Byla totiž těhotná a obávala se komplikací. Nakonec ji ale přemluvil její manžel Viktor Preiss a ona se stala nezapomenutelnou "fúrií", které vadí nepořádek na chalupě a hledá alespoň chvilku volného času pro sebe a svého muže.

Nikdo z nás si to neumí představit, ale dokonce i role Tomáše Holého, v této sérii filmů, byla ohrožena. Syn Marie Poledňákové ho nechtěl obsadit. Prý byl moc malý, měl kulatý obličej a byl celkově nevýrazný a ošklivý. Režisérka nakonec dala na slova Františka Němce, který v Tomášovi viděl velký potenciál a roli Vaška nakonec Tomáš Holý dostal. Podle knihy Marie Poledňákové S kým mě bavil svět odborná porota na mezinárodním festivalu v Monte Carlu po projekci prohlásila, že Tomáš Holý je nejlepším dětským hercem od dob Shirley Templové a na počest Marie Poledňákové uspořádali slavnostní večeři. Velký talent, dnes již zesnulého herce, dokazuje i scéna s pumpou. Nejprve se záběr natáčel s teplou vodou, jelikož ale od Tomáše stoupala pára, bylo nutné scénu zopakovat. Vyměnili teplou vodu za studenou, což režisérka zapomněla Tomášovi říct. Ten, jakmile se na něj spustil příval ledové vody, dostal hysterický záchvat smíchu, který se ve filmu nakonec použil. Slova dědy "Nejsi, nejsi bábovka! Je to pašák, Luboši, je to pašák!" tak dokazují, jakým byl Tomáš Holý geniálním talentem.