Zákeřná rakovina se nevyhýbá žádnému pohlaví. Ale napadlo vás někdy, že muži mají až o 70 % větší pravděpodobnost, že na ni zemřou? Alespoň to tvrdí britští vědci, kteří přišli s dalšími šokujícími čísly.

Tak například – muži mají o 62 % větší pravděpodobnost, že u nich lékaři diagnostikují rakovinu a o 16 % více než ženám jim hrozí, že se u nich tato nemoc rozvine. A konkrétně britští muži mají podle výzkumů třikrát větší šanci, že zemřou na rakovinu močového měchýře a dvakrát více jim hrozí smrt na karcinom ledvin.

KAFE.cz zjistilo:

Rakovina prostaty je třetí nejčastější příčinou úmrtí mužů na zhoubný nádor v České republice. Z každých sto tisíc mužů se tento nádor ročně objeví asi u sedmdesáti.

Muži více pijí a ignorují příznaky

Podle oborníků není k tomu, aby muži byli touto zákeřnou chorobou ohroženi více, žádný biologický důvod. Za vším prý stojí hlavně zvyky pánů tvorstva, kteří málokdy dodržují zásady zdravého životního stylu, naopak více pijí a kouří. To ale není zdaleka jediné. Muži totiž dělají jednu zásadní chybu – ignorují první příznaky. Většinou si vůbec nepřipustí, že je něco trápí a že by ještě k tomu mohlo jít o příznak nějaké vážné nemoci.

KAFE.cz zjistilo:

  • Podle psychologů je pro muže přiznání nemoci porážkou, proto se bojí chodit k lékaři. Zjištěná choroba pro ně představuje selhání.
  • Podle statistik navštíví lékaře jednou měsíčně dvě třetiny žen, ale jen polovina mužů.

Ženy se hlídají více

Na rozdíl od žen, které se více hlídají a chodí na pravidelné prohlídky například k ženskému lékaři, jsou muži mnohem nezodpovědnější. Navíc u nich často nepoznáte, zda jim vážně něco je a co jim hrozí. „Nejoblíbenější mužská choroba na sedm? Rýmička!“ – zní starý známý vtip. A tak zatímco se pánové při nachlazení tváří, že téměř umírají, vážnější příznaky přecházejí…

Řešení je jít včas k lékaři

Mnoho druhů rakoviny o sobě dává předem vědět, ale protože pánové prostě k doktorovi nechtějí zajít, výrazně roste počet případů, kdy už se s vážně rozvinutou formou nemoci nedá nic dělat. To je také hlavní důvod, proč mužům hrozí až o 70 % více, že na ni zemřou. A řešení? Jít zavčas k lékaři. Jak tam však muže dostat, když odmítá, již britští odborníci nevyzkoumali.

Jak dostat muže k lékaři

  • Objednejte se spolu. Prostě tam běžte s ním. Pokud i to odmítá, vyzrajte na něj. Poproste ho o doprovod k lékaři, kam jdete samozřejmě jen vy, avšak předem ho objednejte. Pokud již v ordinaci bude, těžko před bílými plášti uteče.
  • Máte-li pocit, že ho trápí nějaké příznaky, o kterých s vámi nechce mluvit (například prostata), najdete mu v tisku, nebo na internetu vhodné články o těchto problémem a zkuste je narafičit tak, aby si je přečetl. Třeba pak sám přijde na to, že by bylo vhodné navštívit doktora.

Víte, jak ještě dostat muže k lékaři? Napište nám!