Jste unavená, na nic nemáte náladu, připadáte si, že vám to nesluší, a celý svět vás štve. Možná, že nejvíc ze všeho vás láká zůstat v posteli, přetáhnout si peřinu přes hlavu a vylézt jen proto, abyste se natáhla pro televizní ovladač nebo abyste si došla do kuchyně pro dalších pár dílků čokolády. „Chyba!“ tvrdí Gretchen Rubin, americká specialistka na pozitivní psychologii. „I když dopřát si čas sama pro sebe může být lákavé a nejspíš máte představu, že půjdete mezi lidi, až vám bude lépe, ve skutečnosti se budete cítit lépe mnohem dřív, když půjdete mezi lidi hned,“ tvrdí ve své knize Happiness Project. Platí to podle ní i pro introverty.

  • Podle průzkumů prý z patnácti každodenních aktivit, jako je cvičení, dojíždění nebo uklízení, nás úplně všechny baví víc, když je děláme ve společnosti dalšího člověka.

Naopak podle americké psycholožky Belly DePaulo je právě samota tím, co v současné společnosti tolik postrádáme. Samota – nikoli osamělost, tedy nedobrovolný stav izolace od ostatních, ve kterém se klidně můžeme ocitnout i na večírku mezi spoustou lidí. „Samota je stav, kdy jsme sami, ale necítíme se osamělí. Je to pozitivní stav, kdy jsme zaujati sami sebou. Můžeme ji využít pro přemýšlení, vnitřní hledání, četbu, vnímání krásy přírody nebo kreativitu jakéhokoli druhu.“ Samota je podle ní osvěžující, umožňuje nám doplnit rezervy vnitřních sil.

  • V tom, kolik času potřebujeme trávit sami se sebou a kolik mezi lidmi, se nejspíš navzájem velmi lišíme. Nabízíme vám zde několik argumentů pro to i ono.

Proč jít mezi lidi?

  1. Přestože se vám nechce a cítíte se unavená, pobyt mezi lidmi vás pravděpodobně vzpruží, dodá vám energii. Už jen to, že se z uválených tepláků převlečete do šatů, učešete se a rty přejedete rtěnkou, vás „probere“ a posílí.
  2. Společnost druhých vám nedovolí propadat neplodným chmurným úvahám a „nimrat se“ ve svým problémech způsobem, který vám nepomůže.
  3. Přátelé vám mohou nabídnout nový problém na vaše trápení, který by vás samotnou nenapadl.
  4. Je prokázané, že jakýkoli sociální kontakt (třebas jen letmý rozhovor se sousedkou nebo s prodavačkou v obchodě) působí na naši mysl pozitivně.

Proč zůstat sama?

  1. Vzrušení z pobytu mezi lidmi má spíše krátkodobý charakter a pokud jste velmi unavená, stejně budete muset později načerpat síly.
  2. Samota je osvobozující v tom, že se nemusíte nikomu přizpůsobovat, před nikým se stylizovat, nemusíte se nijak „tvářit“. Můžete být skutečně sama sebou.
  3. Samota je ideální pro aktivity, které vám „vyčistí hlavu“: běhání, dlouhé procházky, manuální činnost.
  4. Většina kreativních počinů se odehrává právě o samotě.