Je zvláštní, že domorodci raději než dostupné ryby konzumují maso včetně skopového a zelenině příliš neholdují. Při svém pobytu narazíte na typické speciality, jako je třeba králík nebo divoký zajíc v tomatové omáčce.

Maso se rozkrájí na kousky, opeče na olivovém oleji a vaří se s rajčaty, bílým vínem, bylinkami, česnekem, solí a skořicí. Podává se zapečené s těstovinami.

Když už vezmou místní obyvatelé za vděk rybou, pak je to nejspíš lampuka. Výborná je, když se jen obalí v mouce a usmaží na oleji, ale také se může dusit s cibulí, česnekem, rajčaty a kapary nebo zapéct v těstíčku.

Hojně se jedí těstoviny. Národní jídlo je jakýsi makaronový nákyp timpana: na oleji se opraží mleté maso, ochutí se směsí koření, v němž je skořice, koriandr, kmín, muškátový oříšek, zázvor a hřebíček, a přidají se rajčata.

Tento základ se smíchá s vařenými makarony. Na plech se rozprostře listové těsto, na něj makarony s masem, vše se zaleje rozkvedlanými vejci a zapeče.

Když vás bude honit mlsná či budete chtít něco malého zakousnout, téměř na každém rohu zakoupíte pastizzi, což jsou pečené taštičky z listového těsta s různými náplněmi, například fazolemi nebo ricottou.

Malťané jsou však nejvíc hrdí na svůj typický chléb hobz, který se peče v kamenných pecích a kupuje se až několikrát denně čerstvý.

Připravuje se z něj hobz biz-zejt, což znamená chléb s olejem. Jde vlastně o plněný bochník - vydlabe se, pokape olejem, potře rajčatovým protlakem a naplní tuňákem, kapary a cibulí.

Typický nápoj zvláště v parném létě je hořkosladká limonáda kinnie z červených pomerančů a bylinek. Chuť trošku připomíná fernet a slouží jako základ longdrinků či koktejlů. Další rarita, kterou stojí zato ochutnat, je likér bajtra vyráběný z opuncie.

Na ostrově se také pěstuje vinná réva, především odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Vermentino a Viognier, z nichž se dělají výborná vína.