Čas na změny k lepšímu

Znamení Berana je symbolem zrodu, symbolem začátku a nové naděje. Kdo se trápil s tím, že nedodržel svá novoroční předsevzetí, dostává teď novou a mnohem zajímavější šanci na znovuobnovení původního plánu. Beran je energie dynamická, nosná, která se uplynulým již nehodlá zabývat. Proto také to, co započneme právě nyní, má velmi dobrou perspektivu do budoucna. Abychom zvládli naše velkolepé plány, potřebujeme si samozřejmě nejen na teď upevnit svoji kondici, a to v mnoha směrech.

  • Po mnoha zimních měsících nám jarní úklid těla rozhodně prospěje.

Ovšem zase pouze v souladu s naší dispozicí fyzickou a psychickou. Můžeme začít tělo jemně pročišťovat, či spíše vhodnými bylinkami stimulovat k samopročišťování. Rozhodně není dobré zděsit se, kolik jsme přes zimu nabrali, a začít s nějakou nesmyslnou a drastickou dietou. Zvláště po zimě, při nedostatku slunce a naopak dostatku všech možných rým a kašlů, bychom mohli tělo zbytečně oslabit a kýženého efektu stejně nedosáhnout.

  • Tvar našeho těla je tvarem našich emocí, naší dispozice zvládnout hru zvanou „život“.

Naše proporce, gesta, chůze, každá i ta nejmenší vráska vypovídá o tom, jak si stojíme vůči svému osudu. Jak jej dokážeme přijímat, zvládat a těžit z prožitého. Tělo se tvaruje podle nás, a proto se málokdy dosahuje úspěchu pouze dílčími metodami.

  • Pokud chceme mít své tělo podle svých představ, tedy s přihlédnutím na naše genetické dispozice, je potřeba působit celostně. Tedy nejen změnou stravovacích návyků, pohybového programu, ale a zřejmě hlavně právě na oblasti emocí.

Jsme nádobami pocitů a bylo by mylné se domnívat, že na naše tvary nemají vliv.

Žlučník

V měsíci březnu se ke slovu dostává malý orgán umístěný na spodku jater. Řeč je o žlučníku a s ním spojených emocí. Ty nejsou zrovna jednoduché. Patří sem zlost, hněv, agrese, neústupnost.

  • Nemůžeme se tedy divit, že když tyto emoce násilně potlačujeme, časem se nám mezi obočím vyrobí kolmá vráska „mračivka“.

To je ale možná ten nejmenší dopad potlačování hněvu a zloby. I tyto emoce k nám patří a potřebujeme se je naučit kultivovat. Což se neděje ani jejich popřením či válkou uvnitř sebe, ani tím, že si pro ně najdeme hromosvod v podobě jiného člověka.

  • Válka uvnitř se bezpečně ohlásí právě prostřednictvím potíží se žlučníkem.

A nejen to. V jeho kompetenci spadá i třeba problém s pokožkou, s očima, ušima, šlachami, s velkými klouby, tedy s částmi těla, se kterými bychom žlučník nespojovali.

Jak poznat, že můj žlučník není v pořádku?

Typickým projevem podrážděného žlučníku je bolest či tlak pod žebry na pravé straně, říhání, hořkost v ústech. To si můžeme způsobit jak nevhodnou stravou, tak právě potlačenými emocemi.

Tudíž jsme-li nerudní, věčně na něco nadávající, negativní, otrávení, jsme otráveni především ze sebe sama. Na vnější podněty a vlivy se dá hledět mnoha způsoby. Pouze my jim dáváme emoční zabarvení, které vzniká ovšem v nás.

  • Čím více hořkosti cítíme, tím více nám to signalizuje náš odklon od původnosti, kterou je zdraví, a zároveň naši nechuť podívat se a hlavně přijmout věci jinak.

Čím můžeme našemu žlučníku pomoci?

V březnu si budeme dělat bylinkové čaje. Buď si koupíme již namíchané směsi, či popíjíme čaj z pampelišky, heřmánku, zeměžluče, třezalky.
Dopřejeme si čaj z mladých kopřiv. Obecně platí 3 týdny dva šálky denně.

Kopřivy si půjdeme do jarního lesa nasbírat sami, což je další terapií. Chůze uvolňuje úzkost a napětí. Tváří v tvář jarnímu lesu možná zjistíme, že to, co řešíme, čím jsme přetíženi ve své mysli, jsou v podstatě nesmysly. Že na každou situaci můžeme pohlížet neutrálně. Dobré je uvolňovat napětí v oblasti solární pleteně. To můžeme cvičením či reflexní terapií.

Mějte se rádi

Pokud se nám v dětství nedostalo přijetí a uznání, nevyvinula se dostatečně sebeúcta a vnímání vlastní hodnoty. Můžeme být nesmírně výkonní, ale pocit nemusíme mít ze své tvorby žádný. Výkonnost zde funguje pouze pro vyrovnání se ostatním a naše sebevědomí trčí stále v dětských botkách. Následkem srovnávání se a potlačování své opravdové hodnoty se nám může disharmonie třetí čakry projevit opět v oblasti žlučníku.

Zánět žlučníku může mít také souvislost s virovou hepatitidou. Žlučníkové kameny pak hovoří o vlastní neoblomnosti. Z těžkých a negativních myšlenek tvoříme stavební materiál vlastní neústupnosti a netolerance. Vytvořit v těle kámen či bláto je velkým podnětem k zamyšlení, zda i naše srdce není tak trochu kamenné.

Aromaterapie, kameny a bylinky

Na emoční stavy spojené se zlobou, záští, hněvem a agresí můžeme s úspěchem používat éterické oleje, zvláště citrusové. Pomerančový, citrónový, bergamotový. Tyto oleje svou překrásnou vůní vnesou do naší duše klid, uvolní zatarasené emoce a rozproudí v nás opět zdravý život. Můžeme nosit drahé kameny a zvláště jantar bude naší solární pleteni a tedy i žlučníku svou jemnou energií dělat dobře. Strava by v tomto období měla obsahovat již čerstvé jarní byliny, čerstvé klíčky a mladou zeleninu. Žlučník má rád slanou a kyselou chuť, a tak by na talíři neměla každý den chybět kvašená zelenina.