Lev, princip síly vůle, ale také ega, nás učí smysluplně využívat obojí. Ego je naším ochranným a obranným štítem, protože svět se vždy skládal z těch, co to takzvaně zkouší, a z těch, co se nechají, tj. z dominantních a submisivních jedinců, z viníků a obětí.

  • Vždy se k sobě přitahují ti, kteří mají v sobě určitou nerovnováhu a svým protějškem se doplní do celistvosti.

Viník, nebo oběť

Otázkou pak je, kdo je vlastně viník. Zda to není právě ta submisivní oběť, která svou neschopností obhájit své životní potřeby dala prostor možnosti, aby dominantní utiskovatel vytvářel ještě více negativního.

  • K rozpoznání, kam ostatní pustíme a přes co vlak již opravdu nejede, slouží právě zdravě rozvinuté ego.

Ego nám stanovuje zdravé rozpoznání toho, co je pro nás dobré a potřebné bez ohledu na to, co si myslí druzí. Příliš velká poplatnost požadavkům, potřebám a představám druhých o nás z nás vytváří právě tu oběť, která se stává závislou na svém „katovi“.

Co náš učí Lev

Mnohdy se ocitáme ve složitých životních situacích, které nám může pomoci zvládnout právě síla vůle, které nás učí znamení Lva. Jsme spolutvořitelé svého osudu.

  • Na některé skutečnosti svého života můžeme mít značný vliv a právě silou vůle je můžeme pozměnit více k obrazu vlastní vnitřní spokojenosti.
  • Jiné skutečnosti naší reality pozměnit nemůžeme a jediné řešení je přijmout je jako další fakt svého života. Pokud sílu vůle napneme do těchto oblastí, stane se zřejmě jen to, že si vyčerpáme vitální energie a to je také to jediné, co získáme, kromě pocitu trpkosti.

Tématem letních měsíců je moudré zacházení jak s vůlí, tak s egem.

Co nás učí Panna

V okamžiku kdy se ke slovu přihlásí znamení Panny, se pak přidávají témata, jako je služba druhým, což je vyrovnáním předchozího lvího tématu ego – služba sobě. Dalším je pak vytrvalost, systematičnost, praktičnost jako odezva na předchozí dramatickou lví rozevlátost.

  • Panna nás učí řádu, pořádku, čistotě. A to nejen ve fyzické a reálné podobě, ale i v rovině emocí.

Lymfatický systém a naše zdraví

Dnes se budeme zabývat systémem, který je zanášen nečistotami zřejmě více než kdy předtím a díky tomu je také silně přetížen. Mnohdy rozhoduje o bytí či nebytí, a přesto se mu nevěnuje zdaleka taková pozornost, jakou by zasluhoval.

  • Lymfatický oběh podobně jako oběh krevní vytváří v celém našem těle síť, která má za úkol velmi zjednodušeně řečeno odstraňovat z těla škodlivé látky.

Když je systém přetížen a škodliviny již nestačí odbavovat, začnou se vytvářet v těle „smetiště“. Mohou nabrat podobu kosmeticky nepříjemnou, což je třeba celulitida, ale i mnohem závažnější, a to zvláště, když je tělo dlouhodobě přetíženo chemikáliemi, alkoholem, umělou stravou, znečištěným ovzduším a stresem.

Pozor na odpadky

Je to stejné jako s odpadky. Tím, že je vyneseme do popelnice a zmizí nám z očí, je zdánlivě uklizeno, ale ony tu jsou dále, v popelnici, na skládce, ve spalovně. A celou dobu ovlivňují kvalitu země, vody, vzduchu. Faktory, bez kterých se neobejdeme. Se skládkami v těle je to podobné. Lymfa se ozve, až když je za pět minut dvanáct.

  • Mohou otékat nohy, člověk se cítí unavený, tělo zadržuje vodu.

Čím můžeme lymfatickému systému pomoci?

Pomůže především úprava životosprávy a pitného režimu. A samozřejmě také lymfatické masáže neboli lymfodrenáže. Ty jsou nesmírně účinné právě pro uvedení oběhu do optimálního stavu.

  • Mohou výrazně odpomoci celulitidě či třeba „břichu“, které má tendence „ukládat“ nezpracované. A to hlavně v emoční podobě.

Dalším neméně důležitým faktorem je nezabraňovat tělu v jeho přirozených čistících procesech. Tělo má dokonalý samočistící systém, do kterého když nevhodně nevstoupíme, dokáže náš organismus udržet v rovnováze. Čistí se střeva, ledviny, pochva, dýchací cesty.

  • Z těla potřebuje odcházet pot. Je to přirozené a nutné. Zabraňovat těmto procesům je stejně absurdní, jako bychom odmítali dojít si na záchod.

Další rovinou, kde potřebujeme udržovat pořádek, kterému nás učí znamení Panny, je oblast emocí. Stačí si udělat čas na sebe sama a revizi svého emočního světa:

  • Kolik lidí nám v našem myšlenkovém světě bere energii tím, že neustále čekáme, že se změní jejich vztahy k nám, že oni pochopí, jak nám kdysi ublížili, ukřivdili.
  • Kolika jinými osudy se zabýváme, místo abychom se podívali na kvalitu svého vlastního žití.

Tyto nánosy emočního odpadu nám berou energii, čas a mnohdy i odvahu ke změně. Znamení Panny nám přináší silný impuls k tomu udělat si pořádek. Roztřídit, vyházet, uklidit, kam patří. Tedy tam, kde nebudou dělat neplechu v přítomnosti.

  • Proč by nám dávné nepovedené manželství mělo zabraňovat v kvalitním prožívání nového vztahu?
  • Proč by měl strach z minulých těžkých situací blokovat možnost nalézt vztah, kde se budeme cítit spokojeně?

Je důležité projít emocí od začátku do konce. Nezabraňovat jejímu projevu, nepopírat jej, ale také vycítit zdravou míru, kdy dost. Přehrabování se v troskách minulosti nám nesvědčí ani fyzicky, ani emočně.

Tipy KAFE.cz

Rozhovor KAFE s ... Pohodu si s námi užívá kartářka Markéta Vostrá najdete zde.

Osobní stránky autorky jsou www.marketa-tarot.cz.