Se stoupající zálibou venkovních párty u nás roste i počet onemocnění způsobených bakterií kampylobakter - od konce 90. let se zvýšil zhruba třikrát. Více než 21 000 evidovaných případů v loňském roce však odborníci hodnotí pouze jako špičku ledovce. Reálný odhad je třikrát tolik. V současné době jde o nejčastější bakteriální střevní infekci v České republice.
Kampylobakter neznámý?
„Nedoporučuju grilovat kuřata v celku. Dokonce jsem slyšela o případech nákazy, kdy se grilovala celá krůta. Jak byli všichni natěšení, ukrajovali si voňavé maso, o němž se domnívali, že je dobře propečené. Nebylo,“ varuje Milada Pazlarová.
Důležité je také pečlivé dodržování hygienických zásad. Málokdo po naklepání masa umyje horkou vodou se saponátem vše, co s ním přišlo do styku, tedy prkénko, paličku, nože i kuchyňskou desku. „A to může být kámen úrazu, kampylobakter má velmi nízkou infekční dávku. Už dvě stě bakterií stačí k nákaze, zatímco u salmonely je to desetkrát i stokrát víc,“ upozorňuje Milada Pazlarová. „Prostě s drůbežím masem se musí nakládat jako s infekčním materiálem!“
Muži onemocní častěji
A ještě jedna zajímavost: odborné statistiky hovoří o tom, že ke kampylobakteriální infekci jsou náchylnější víc muži než ženy. Možná je to tím, že se do přírodní kuchyně – k zahradnímu grilu – staví mnohem častěji než ke sporáku. A nedočkavě ochutnávají, zda už je jídlo hotové.
4x pro prevenci
- Veškerou drůbež, ať domácí, či divokou, dokonale tepelně upravit.
- Nádobí i náčiní na přípravu masa důkladně umýt horkou vodou a saponátem.
- Při manipulaci s drůbežím masem je třeba si mýt ruce co nejčastěji.
- Zvláštní opatrnost je namístě u osob nemocných, starších a dětí – infekce kampylobakterem pro ně představuje značnou hrozbu.