Filmová série Jak básníci… se dodnes těší velké oblibě, o čemž svědčí i její časté reprízy na různých českých televizních stanicích. Druhý díl s názvem Jak básníci přicházejí o iluze perfektně navázal na úspěchy prvního dílu a divákům zároveň představil hned několik nových postav.

Z kamarádů Štěpána (Pavel Kříž) a Kendyho (David Matásek) jsou nyní vysokoškoláci. Štěpán se rozhodl pro studium medicíny a na koleji bydlí s Venošem, šprtem Honzou a usměvavým Afričanem, kterému všichni říkají Mireček. Hlavní protagonisty doplňuje například blonďatá zdravotní sestřička Markéta. A právě o představitelích posledních dvou zmíněných rolí se toho v dnešní době zas tolik neví. Kam směřovaly po natáčení jejich životní cesty?

Mirečka si ve filmu zahrál Joseph Dielle. Rodák z Afriky v tehdejším Československu studoval na pražské FAMU a během posledního ročníku se zúčastnil castingu právě na roli ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze. Důvodem, proč se rozhodl casting absolvovat, mohla být i štědrá finanční odměna nabízená za roli. Joseph si totiž studium v Praze podle webu Super.cz platil sám, a tak je více než jasné, že se mu jakákoliv finanční injekce hodila.

Krátce po dotočení Básníků se Joseph vrátil zpátky do Afriky, za pár let byl ale zpět v Praze, a to kvůli pokračování série s názvem Jak básníkům chutná život. Dnes žije Joseph opět v Africe a je z něj podle biografie na ČSFD.cz úspěšný podnikatel. Dokonce vlastní soukromou televizi.

Profesionální herečkou nebyla ani Slovenka Adriana Tarábková, představitelka pohledné blondýnky Markéty, které ve filmu nikdo neřekl jinak než Jeskyňko. K filmu se navíc dostala úplně náhodou. Na Slovensku se totiž kráska stala titulní tváří časopisu Dievča, díky čemuž si jí všiml režisér Dušan Klein. „Byla velice půvabná, citlivá, a navíc měla čáru mezi poprsím až k bříšku. To byl v Řecku symbol největší krásy. Problém byl ve slovenštině, musela ji přemluvit Miriam Chytilová,“ nechal se podle Super.cz slyšet režisér.

Po natáčení Básníků se Tarábková objevila v několika málo dalších rolích, svou hereckou kariéru však nakonec definitivně pověsila na hřebík a s manželem založila firmu na výrobu a prodej obalové techniky.