Tři vybrané potraviny mají na jídelníčku Jihotyrolanů tradičně nezastupitelné místo a dodnes se nejvíce konzumují. Unikátní na nich je, že se zpracovávají způsobem, který zaručuje jejich vysokou kvalitu.

Jihotyrolská jablka s chráněným zeměpisným označením (CHZO) se pěstují v polohách až 1 100 m n. m. v mírném podnebí, kde po většinu roku svítí slunce a jen na jaře mají dostatek vláhy.

Lokální poklady

Známkou EU bylo v roce 2005 označeno 11 odrůd: Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Fuji, Braeburn, Elstar, Granny Smith, Idared, Jonagold, Morgenduft a Winesap. Místní přidávají toto ovoce nejen do moučníků, ale také pro osvěžení chuti do různých tradičních jídel, například do rizota.

Zdejší špek (CHZO) se vyrábí z nejlepší libové vepřové kýty, která se podle starých postupů pouze trochu osolí, udí a pak suší na čerstvém vzduchu. Lze ho konzumovat na prkénku nakrájený na strojově tenounké plátky nebo ručně na kostičky či proužky proti vláknu. Samozřejmě je to také výborná součást tradičních pokrmů – těstovin či bramborových noků.

Žádná jihotyrolská hostina se neobejde bez vyhlášených místních vín, jež nesou označení DOC (Denominazione di Origine Controllata). Jižní Tyrolsko je jediná vinařská oblast celé Itálie, kde je 98 % všech vinic (na ploše o rozloze celkem 5 300 ha) zapsáno do registrů DOC.

Mezi nejznámější druhy patří bílé odrůdy Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer a červené Schiava (Vernatsch), Pinot Noir a pouze zdejší Lagrein.