Hlavním důvodem byly scénáristovy požadavky. Ve filmu zakládajícím se na situačním humoru, a i v Hollywoodu oblíbeném tématu záměny, chtěl Nývlt méně komediálních situací. To se ale neshodovalo s režisérovou představou a s představou herců hrajících hlavní hrdiny. Role přijali Petr Nárožný a Oldřich Kaiser. Na natáčení se tak těšili, že se spolu dokonce půl roku pravidelně střetávali u lahve vína a čaje, aby se lépe poznali a filmová záměna tak byla věrohodná. Kvůli tomuto "randění" byli i terčem posměchu ze strany kolegů, kteří jim říkali, že tráví více času spolu než s vlastními rodinami.

Václav Nývlt, který je autorem filmových skvostů jako Rozmarné léto nebo Ostře sledované vlaky prostě není komediální typ. „Když mi ten scénář nabídl, měl jsem řadu nápadů, jak ho přišít sobě na tělo. Věděl jsem, co s tím. A bohužel, autorovi se musíte podřídit, tak to dopadlo, tak jak to dopadlo.“ Povzdechl si v rozhovoru pro deník Aha Václav Vorlíček a pokračuje: „Říkám to nerad, ale ten film se mi docela nepovedl.“ (Zdroj: www.ahaonline.cz, maléry, duben 2014)

S tím souhlasí i po 35 letech herec Petr Nárožný, představitel Kamila Záruby. „Nebyl to scénář podle našeho gusta. Humor vypadá trochu jinak. Nešlo s tím nic dělat." I když právě Nárožný s Kaiserem jsou typickými komediálními improvizátoři, prostor k předvedení svého talentu nedostali. Pomyslným hřebíčkem do rakve bylo natáčení postsynchronů. Oldřichu Kaiserovi dělala problém rychlá mluva Petra Nárožného a naopak. Oba dva herci se tak při dabingu pěkně zapotili. „Byla to klopotná práce. Možná horší než samotné natáčení,“ uzavřel téma režisér Vorlíček.