Každý pár hospodaří jinak. Někdo má společný účet, na který posílá veškeré příjmy. Platí z něj všechny výdaje – od bydlení, přes telefony, půjčky, jídlo i oblečení. V tom případě je to jasné – pokud máte jeden účet, žádný jiný příjem ani výdaj před tím druhým neutajíte.

Musíte partnerovi stoprocentně věřit, abyste si byla jistá, že vaši výplatu nerozhází. Toto řešení často volí manželské páry především s dětmi. A také partneři, kteří mají podobnou výši příjmů.

Muži vydělávají výrazně více

  • Muži ve stejných profesích u nás vždy vydělávají více než ženy. A to znatelně – průměrně mají ženy až o čtvrtinu menší plat než muži ve stejné funkci.
  • Ženy mají o 20 % nižší nástupní plat než muži.
  • V rámci Evropské unie vydělávají ženy zhruba o 15 % méně než jejich mužští kolegové.

Oddělené účty nahrávají tajení příjmů

Často se ale stává, že oba partneři mají samostatné účty. V tom případě záleží na vzájemné otevřenosti a důvěře. Tomu, abyste tajila skutečný příjem (nebo partner vám), to přímo nahrává. Můžete si snadno něco ušetřit, aniž by o tom partner měl ponětí.

Tuto možnost volí hlavně páry s rozdílnými příjmy. Partner podniká, partnerka pracuje v kanceláři a on nechce, aby věděla, kolik mu to vynáší. A tak o příjmech nemluví a náklady na domácnost platí napůl (nebo paušálně).

Nepídím se po tom, kolik partner bere!

„Vůbec nevím, kolik partner vydělává. A on netuší, kolik beru já. Vím jen, že má víc než slušný příjem. Proto to u nás funguje tak, že on zaplatí nájem, půjčky, inkaso, telefony, internet a dá mi paušální částku na jídlo, ze které hospodařím. Mám hodně malý příjem a ten mi zůstává. Kupuju z něj oblečení a drogerii, dárky a něco i uspořím. Vyhovuje nám to tak,“ popisuje svou situaci Veronika (30).

Oddělené účty? Už nikdy!

Vzájemná důvěra by měla v partnerství fungovat. A tajení příjmů s ní nejde ruku v ruce. Zvláště ten z dvojice, který vydělává podstatně méně, je v nevýhodě. „Podle mě by měl být vztah postavený na důvěře a otevřenosti. Stejně, jako znáte zdravotní stav partnera, byste měla vědět, kolik vydělává,“ říká Jitka (34).

„S bývalým mužem jsme měli oddělené účty a vše platili napůl. Pak jsme měli jet na dovolenou a on po mně chtěl půlku. Já neměla. Brala jsem mnohem méně než on. Řekl mi, že v tom případě pojede sám. A jel. Skončilo to rozvodem,“ dodává.

Partnerovi jsem věřila, obrátilo se to proti mně

Tajení příjmů se ne vždy vyplatí. Jsou totiž situace, kdy může pravda vyjít najevo. A pak bude vaše polovička nemile překvapena. Zvlášť, když zjistí, že vyděláváte dvakrát či dokonce třikrát více než ona, a přitom vše platíte napůl.

„Partnerovi jsem bezmezně věřila. Tvrdil mi, jak málo vydělává, i když se dře od rána do noci. Já měla pár korun a z velké většiny táhla domácnost. Pak se jednoho dne sbalil a na měsíc odjel do Thajska. Později jsem zjistila, že vydělával tolik, že si mohl bez problémů vše platit a šetřit, zatímco já kolikrát ani neměla na jogurty pro děti,“ stěžuje si Iva (28).

„Nečekala jsem, než se vrátí s kufry, abych mu měla do čeho zabalit. Po návratu našel svoje věci v igelitových pytlích u našeho společného kamaráda v garáži. Tohle zklamání jsem prostě nerozchodila. Teď mi pořád volá, prosí o odpuštění. Ve mně se ale zatím všechno jen vaří.“

Tajnosti se mohou obrátit proti vám. Když se partner dozví, že máte mnohem vyšší příjem, bude z toho přinejmenším problém – nikomu se nelíbí zjistit, že se partner nechoval fér. V krajním případě může samozřejmě hrozit i rozvod. Zvažte proto, zda není lepší si důvěřovat a říct si, kolik kdo bere. Alespoň budete oba vědět, na čem jste, a praktičtěji se dohodnete, kdo co bude financovat.