Sopečný ostrůvek ležící jen hodinu plavby od hlučné Neapole je opravdová oáza klidu, krásy a pohody.

Lidé se tu léčí skoro tři tisíce let! Že Ischia požívala velké slávy už ve starověku, dokazuje fakt, že se tu odehrává část Illiady. Citace z ní jsou na zde objeveném Nestorově poháru, datovaném zhruba do roku 730 př. n. l. Jde o jednu z nejstarších ukázek řeckého písma.

Ráj pro magnáty

Ostrov sloužil jako místo odpočinku římským císařům a magnátům i papežům. Jeho dějiny jsou plné velkých osobností i kuriózních událostí. K těm nejzajímavějším patří dobytí Ischie Aragoňany v roce 1438.

Král Alfonso V. tehdy přikázal vyhnat všechny místní muže a ženy nuceně provdat za své vojáky. Nápad se osvědčil, ostrov pak Aragonským patřil po několik století.

Proslulost Ischie tradičně stojí především na dokonalém lázeňském průmyslu. Je totiž protkána termálními prameny, díky nimž má své vlastní lázně s bazény o různé teplotě vody prakticky každý hotel.

Balneologický ráj využívají především Němci, Skandinávci a Japonci, nově také Rusové. Mnohým se na „ostrově zdraví“ tak zalíbilo, že se sem stěhují na důchod.

Ostrov v číslech

  • Ischia vznikl sopečnou erupcí, leží v Tyrhénském moři, je součástí Italské republiky.
  • Plocha: 46,3 km2
  • Počet obyvatel: 62 000 (z toho cca 20 000 žije ve stejnojmenné metropoli ostrova, zhruba pětinu obyvatel představují natrvalo usazení cizinci).
  • Nejvyšší bod: hora Epomeo (789 m n. m.)
  • Poslední výbuch sopky na Ischii se odehrál v roce 1302.