„Když si matka přivedla domů nového partnera, nebyla jsem nadšená. Otec nás mlátil, chodil opilý a já nechtěla mít doma dalšího chlapa. Brzy jsem ale zjistila, že její nový přítel je pravý opak. Byl milý, vtipný, šarmantní. A dokonce natolik, že jsem se do něj zamilovala,“ vypráví Irena (23). Navíc ani ona jemu nebyla lhostejná. Po chvíli soužití přeskočila pověstná jiskra a Irena začala s matčiným přítelem spát. „A zjistili jsme, že bez sebe nemůžeme být. Když nás matka načapala v posteli, oba nás vyhodila z domu,“ pokračuje.

  • Své matce přebrala partnera i herečka Angelina Jolie. Bylo jí šestnáct a matčinu příteli pochopitelně nepoměrně více…
  • Životního partnera herečky Mii Farrowové, režiséra Woodyho Allena, jí přebrala adoptovaná dcera Soon Yi. Allen se s ní později oženil.

Podle posledních výzkumů je zjištěno, že to, že dcera přebere matce nového přítele, není nic extra výjimečného. Takže partner, který se k vám nastěhuje, aby vám nahradil otce a udělal z vás kompletní rodinu, ji naopak rozbije úplně. Muži ve středním věku totiž nejsou hluší ke svádění mladých dívek a často podléhají tzv. druhé míze. Pokud se tedy dcera bude snažit, její šance na získání matčina milence jsou opravdu vysoké. „Mámě jsem nikdy nechtěla ublížit, nebyl to můj plán. Měla jsem spokojený vztah se svým vrstevníkem a byla přesvědčená, že si ho vezmu. Ale když domů přivedla Marka, nemohla jsem si pomoct. Byla to láska na první pohled. Snažila jsem se mu vyhýbat, ale nešlo to. Poddala jsem se tomu a zaflirtovala. Marek se chytil hned. No a dopadlo to tak, jak jsem nikdy nechtěla – stali se z nás milenci,“ vypráví dál svůj příběh Irena.

Co je to „druhá míza“?

  • Psychologové tvrdí, že se muži dostávají do období, ve kterém mají potřebu svůj život bilancovat. Většinou jde o ty, kteří jsou úspěšní po pracovní stránce, zajištění, ale stále jim to není dost a mají potřebu se poměřovat s někým ještě úspěšnějším. Výzkumy pak tvrdí, že krizí středního věku trpí až třetina mužů. 30 % mužů si kvůli tomu pořizuje motorku, rychlé auto, podstoupilo plastiku, začíná s adrenalinovými koníčky nebo navázalo vztah s mladší ženou. Podle serveru BBC začíná krize kolem 35. roku života a nejkritičtějším obdobím je pak věk kolem 45.

Milostný trojúhelník ve složení dvě ženy a jeden muž není ničím neobvyklým. Větší problém nastává v případě, že se aktéři znají. Může jít o dvě kamarádky, kolegyně, ale také o příbuzné – dvě sestry či v horším případě i o matku s dcerou. „Marek chodil s matkou a i se mnou. Pořád mi říkal, že jí nemůžeme ublížit. S ní byl takový usedlý a se mnou si užíval života. Když na náš vztah matka přišla, vyhodila mě z domu a jeho taky.“ Málokterý trojúhelník zůstane v utajení. A ještě větší naději na prozrazení má ten, v němž figurují dvě generace jedné rodiny.

Příběh neskončil dobře. Irena soužití se starším partnerem nezvládla. A i on přišel na to, že už si nemůže užívat jako za mlada, i když k tomu má prostředky a mladou přítelkyni. Většina milostných »trojlístků« s matkou, dcerou a společným přítelem skončí stejně – první, kdo jde z kola ven, je muž. Matka už jej zpátky nevezme a dcera pod jejím vlivem většinou vztah utne také. „Rozešli jsme se. K matce jsem si hledala dlouho cestu. Dva měsíce se mnou nepromluvila ani slovo,“ říká Irena. Při obnově vtahu záleží na tom, jak spolu matka s dcerou dokážou komunikovat a obnovit vzájemnou důvěru. I zde hraje velkou roli čas. Proto se mnohdy stane, že si k sobě najdou cestu až po letech. A díky jednomu muži tak přijdou o nejlepší roky života. „Máma mi odpustila až tehdy, co zjistila, že jsem s ním otěhotněla a rozhodla jsem se pro potrat. Probudil se v ní znovu mateřský cit a byla mi oporou. Jenže i tak je náš vztah prostě narušený.“

Už jste se někdy ocitly v podobné situaci? Nebo znáte někoho, kdo zažil to samé?