Mimovolným únikem moči u nás trpí velké procento lidí, a to jak žen, mužů, tak i dětí. Co se týká žen – odhaduje se, že jich u nás postihuje asi 350 tisíc.

Co způsobuje inkontinenci?

„Příčiny inkontinence mohou být různé – například infekce dolních cest močových, dráždivý měchýř, těžký průběh porodu, těžká fyzická práce, nedostatek ženského hormonu estrogenu, neurologická onemocnění, obezita, chronický kašel například při astmatu, nebo se jedná o důsledek celkového onemocnění, třeba cukrovky,“ vysvětluje docent Radovan Pilka, přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Stresová inkontinence trápí zralé ženy

Méně známé je, že existuje více typů inkontinence. Může jít o hyperaktivitu močového měchýře, kdy postižený chodí velmi často močit, trpí neodkladným nucením a někdy nestihne dojít včas na toaletu a dojde k mimovolnému úniku moči, nebo o takzvanou stresovou inkontinenci. Ta postihuje převážně ženy ve zralém věku a po menopauze, kdy jsou hlavní příčinou anatomické změny v oblasti svalstva malé pánve a pánevního dna. K úniku pak dochází zejména při kašli, kýchnutí, poskocích nebo i při rychlejší chůzi. U mužů se tento problém vyskytuje nejčastěji po prodělaných operacích prostaty.

Když obtíže narůstají…

Zpočátku mohou být úniky moči ojedinělé s nepatrným množstvím uniklé moči. Postupně jsou častější a s větším množstvím uniklé moči. Již nestačí jen měnit prádlo a je nutné nosit vložky. Dochází k omezování pitného režimu, a jak obtíže narůstají, začneme omezovat své aktivity, například sport, společenský a kulturní život, sex apod. Pak přichází na řadu návštěva odborníka.

Jak se bránit ochabnutí pánevního dna?

Pokud máte za sebou opakované porody s velkou hmotností plodu, trpíte chronickým kašlem, zácpou nebo vykonáváte těžkou fyzickou práci, určitě cvičte. Speciální sestavy cviků na posílení pánevního dna jsou nejlepší prevencí inkontinence. Je však třeba cvičit denně, a to alespoň třicet minut. Výsledky se dostaví asi po třech měsících.

Cviky proti inkontinenci:

  • Lehněte si na záda, natáhněte dolní končetiny, mezi lýtka vložte míč. V nádechu tiskem dolních končetin k sobě stlačujte míč, s výdechem jej uvolňujte.
  • Lehněte si na břicho, ruce složte pod čelo a pravidelně zhluboka dýchejte – střídavě překřižujte pravou dolní končetinu přes levou a obráceně (nohy mějte propnuté v koleni).
  • Sedněte si, pokrčená kolena mějte mírně od sebe, chodidla u sebe, pokrčená předloktí vložte na vnitřní stranu kolen. Pokrčená předloktí tlačí na vnitřní stranu kolen proti tlaku dolních končetin. Dýchejte pravidelně a zhluboka.
  • Klekněte si, paže mějte buď v předpažení, nebo ruce složené v týl. Ve výdechu dosedněte na podložku vedle lýtek vpravo, s nádechem jděte zpět do vzpřímeného kleku. Totéž opakujeme s dosednutím vlevo.
  • Stoupněte si do stoje spojného, chodidla mějte rovnoměrně zatížená, stáhněte svaly hýžďové, břišní a pánev tlačte vpřed – doporučujeme dechovou výdrž na 3 až 5 vteřin, s výdechem uvolněte stáhnutí svalů.

Tipy Kafe.cz

Swiss Max brusinky

Swiss Max brusinky

Jako prevence vzniku inkontinence vám mohou posloužit Swiss Max brusinky, přírodní extrakt z koncentrované brusinkové šťávy a vlákniny. Jedna tableta je ekvivalentní 7 500 mg čerstvých kanadských brusinek. Nejen, že pravidelné užívání snižuje riziko vzniku urgentní inkontinence, ale u pacientů, kteří jí již trpí, zpomaluje brusinkový extrakt rozklad vyloučené moče a zabraňuje tak vzniku nežádoucího zápachu.

Cena: 474 Kč (swissherbal.cz)