Třtinový cukr:

  • málo kdo z nás nebo našich blízkých se hodlá vzdát cukru…alespoň o Vánocích. A tak pokud patříte mezi velké milovníky cukrování, vyměňte bílý za tu zdravější „hnědou“ variantu. Jen si vždy dávejte pozor, aby šlo určitě o přírodní nerafinovaný cukr. I v obchodech totiž narazíte na rafinovaný, umělý „hnědý“ cukr. Ne že by byl nějak extra dietní, ale na rozdíl od bílého „rafinovaného“ cukru obsahuje ten třtinový některé zdraví prospěšné látky.

Javorový sirup:

  • ti, kteří chtějí naopak cukr úplně vynechat, protože ví, že jeho nadměrná konzumace našemu tělo prostě nesvědčí, mohou na pečení začít používat sirupy. Mezi ten nejznámější patří javorový. Je opravdu hodně sladký a při pečení zvlhčuje, takže je určitě potřeba naučit se s ním trochu zacházet, nebo alespoň věřit receptům a přesně odměřovat. Je to vlastně koncentrovaná míza z javorových stromů. Obsahuje prospěšné látky včetně vitaminů a minerálů.

Med:

  • kvalitní med používaly na pečení již babičky našich babiček a my jsme se jen olizovaly. Zkuste kupovat jen kvalitní medy, nejlépe přímo od včelaře, většinou tak neuděláte chybu. Používá se na pečení jako náhradu cukru, na zdobení či spojování cukroví.

Celozrnná mouka:

  • konečně zapomeňte na nezdravou bílou mouku…často se objevuje v potravinách, kde nemá co dělat a navíc nám dlouho trvá, než ji strávíme a někteří dokonce tvrdí, že trápí náš organismus, zahleňuje a způsobuje nadýmání. Namísto ní začněte do svého jídelníčku zařazovat celozrnnou mouku, a to v podstatě kdekoli, kde přidáváte tu bílou.

Ovesné mléko:

  • sušené ovesné mléko je možnou náhradou za moučkový cukr a skvěle se hodí na obalování cukroví. Není tak sladký, má nižší energetickou hodnotu a dodává tělu dokonce i bílkoviny. A navíc, většinou rozdíl nikdo nepozná.

Sušené ovoce:

  • nejlépe to domácí, můžete ho použít, jak na jednoduché mlsání, tak do cukroví. Vždycky ale dbejte na kvalitu. Dodá cukroví sladkost, vlákninu a vitaminy.

Sezamový olej:

  • v každé kuchyni už by měla správná hospodyňka používat opravdu kvalitní tuky a oleje…jen tak se vyhneme tomu, co škodí zdraví a přináší našemu tělu jen tukové faldíky navíc. Sezamový olej je na pečení nejvhodnější a navíc snižuje hladinu cholesterolu, posiluje paměť a působí antidepresivně.

Extra tipy Kafe.cz:

  • Vajahit: můžete ho použít jako náhradu za vajíčko – základní složku tvoří sójová bílkovina, škrob, syrovátka, kukuřičná mouka a lecitin. Má poloviční energetickou hodnotu a neobsahuje cholesterol.
  • Kypřící prášek bez fosfátů: i kypřící prášek dnes sežeete ve zdravé variantě bez fosforečnanů, jeho základem je vinný kámen a používá se úplně stejně jako běžný prášek do pečiva. Seženete ho v prodejnách zdravé výživy za zhruba deset korun.
  • Karob: je skvělou alternativou kakaa a má více vápníku, ale méně kalorií. Můžete z něj připravovat krémy, pomazánky nebo polevy. Nebo ho třeba vmíchat do těsta. Záleží už jen na vás.