Ceremoniál zvaný swayamvar od pradávna sloužil k výběru nového manžela pro vdovy. Vlastně je to klasický konkurz či výběrové řízení, jen s tím rozdílem, že pokud se nerozhodne zúčastněná dáma sama, rozhodují za ni diváci rituálu.

Vdova jménem Bhanumati (55) nedávno uspořádala swayamvar, do něhož se přihlásilo 36 mužů. Před shromážděním všech dospělých z domovské Bhanumatiny vesnice jednotliví muži vystupovali s krátkým představením své osoby a vysvětlením, proč je právě on pro vdovu nejlepší partner. Hodně to muselo připomínat televizní reality show.

Hned vás asi napadne, že tak přitupělá a eklhaftní myšlenka může vzbudit nejvýš posměch. To ale málo znáte dnešní svět. Radha se díky srsti trčící z uší opravdu stal celebritou!

„Napřed se mi někteří lidé smáli a nevěřili, že můj rekord bude uznán,“ vypráví. „Pak jsem se ale s boží pomocí do Guinnessovy knihy dostal. Titíž lidé mě dnes uctivě zdraví, protože vědí, že jsem v životě něco dokázal.“

Svůj první zápis Radha Bajpai dostal za osrstění v délce 13,2 cm. Vzápětí se ale vyskytl konkurent (také z Indie), který z uší vytrčil chlupy do vzdálenosti 18,1 cm!

Radha Bajpai však na sobě tvrdě zapracoval, díky čemuž dosáhl „fantastické a nepřekonatelné“ délky 28 cm. Svou pýchu si mimochodem nestříhal rovných 12 let. „Je mi ovšem jasné, že se může vyskytnout další vyzyvatel,“ přiznává slavný muž. „Začnu si proto pěstovat i chlupy v nose, abych byl rekordmanem ve dvojdisciplíně.“

Tanec je mučení

Země, která v počtu obyvatel brzy předstihne Čínu, je proslulá cvičiteli a zaklínači hadů. Kobra „tančící“ na melodii flétny je pro Indii stejně typický výjev, jako pro Čechy Švejk s půllitrem. Hadi zde mají svého vlastního hinduistického boha – Nag Devtu – jehož svátek každoročně slaví miliony věřících.

Ochránci zvířat ovšem veškeré hadí produkce chápou jako týrání a požadují okamžitý zákaz. „Zvířata se při přepravě dusí v pytlích a bednách, při výcviku jsou používány kruté metody,“ tvrdí. „Předvádění hadích produkcí není pocta hadímu bohu, nýbrž mučení.“

Názory ochránců zvířat podporuje i zákon, jenž už v roce 1972 veškerý prodej a předvádění hadů zakázal. I tady je ale vidět pro Indii typická rozpolcenost.

Zákony jako by byly opsány z amerického či britského práva, ale v praxi o nich málokdo slyšel. To se týká třeba také zákazu svateb mezi příslušníky různých kast, postavení kasty „nedotknutelných“, ochrany posvátných krav a podobně.

Ten pták je špion!

Indická kuriozita je speciální vazba pro holuby chycené poblíž hranic s Pákistánem: nebozí ptáci jsou totiž podezíráni ze špionáže. Vyšetřování se však vleče a nevede k ničemu. Jak také zjistit, zda skutečně jde o nepřátelského ptáka, který přenášel poštu nebo létal s kamerou na nožce? Jediná cesta, jak zjistit aspoň majitele holuba, je vypustit opeřence a sledovat ho po cestě domů vrtulníkem. Na takové operace zde ovšem nejsou zavedení. Zvláštní rozruch nedávno vzbudil holub, který měl na svém peří červeným fixem napsáno pákistánské telefonní číslo. Číslo ale nefunguje a vyšetřovatelům se nepodařilo o něm nic bližšího zjistit. Není ani vyloučeno, že jde o žert, avšak nešťastný pták kvůli tomu stráví zbytek života za katrem.