Mohlo by vás také zajímat: Speciál jóga - všechno, co potřebujete ke cvičení

Když si chci vybrat to nejlepší cvičení pro sebe, na co bych měla myslet?

Jde o samé logické věci, ale pojďme si je zopakovat. Pominu-li základní fakta, že tělovýchovné zařízení, ať už fitko, nebo sokolovna, by mělo být v relativním dosahu, protože složité dojíždění nás dříve či později odradí od pokračování našich aktivit, je celkem důležité zamyslet se chvíli nad vlastní povahou.

Extrovertům vyhovují převážně taneční styly, vyloženě si užijí třeba Zumba fitness, protože na lekcích se nejen tančí, ale často různě povykuje a dávají se zkrátka najevo emoce.

To samozřejmě může vadit introvertům, ti by si měli vybírat z lekcí typu Body and mind, které teď frčí, a aerobní složku si pak realizovat třeba formou běhu venku, pokud je to možné, nebo na běhátku v nějaké menší útulné posilovně.

Dále je třeba zohledňovat zdravotní indispozice atd. Jak říkám, nic nového. A rozhodně nic nezkazíte, když se zajdete poradit do fitka, které jste si vyhlédli. Jako poslední mě pak v rychlosti napadá, že i zde platí stará dobrá pravda, že ve dvou se to lépe táhne. Pokud získáte parťáka, který vás podpoří ve vaše slabé dny, nenechá klesnout zpět na dno lenosti a pohodlí, máte myslím téměř vyhráno.

Jo a na někoho platí i zakoupení permanentky spojené s myšlenkou: přece nenechám ty prachy propadnout.

A ve fitku nám s výběrem vhodné lekce skutečně poradí?

Ano, většinou ano a dobře. Když porovnám služby před x lety a nyní, tak šly skutečně nahoru. A protože lidé v poslední době šetří, kde se dá, tak pokud má provozovatel všech pět pohromadě, tak si každého klienta váží a měl by mu umět nabídnout řešení, díky kterému si ho udrží.

Na recepci jsou většinou různé rozvrhy hodin, letáčky jednotlivých trenérů, takže se nebojte a klidně si dejte s některým orientační schůzku.

V případě, že začínáte po opravdu dlouhé době, vyplatí i tzv. diagnostika. Pro řadu dobrých klubů je taková věc samozřejmostí.

Provozuješ web o cvičení, tak máš jistě přehled o současném stavu fitcenter. Doporučíš nám nějaké?

Ano, s řadou lidí se osobně nebo virtuálně znám, mám k dispozici oficiální informace, ale i drby (smích). Nerada bych zde dávala konkrétní tipy, navíc čtenářky Kafe.cz jsou z celé republiky a to bych na výčet všech chválených zařízení v ČR potřebovala hodně řádků :-)

Ale jednu dobrou radu mám. Prakticky vše, co potřebujete o daném fitku vědět, vám prozradí stav recepce. Pokud se vám personál nebude věnovat, je více než pravděpodobné, že ani lekce nebudou žádný zázrak, a to přesto, že tam cvičí dobří instruktoři.

Recepce je totiž vizitkou každé organizace. A to doslova. Když provozovatel zanedbává recepci, zanedbává zřejmě celý podnik. Nevěnuje se drobným údržbám, šatny mohou být špinavé, instruktoři ze situace otrávení a pak se to odrazí na jejich lekcích. Nikoho netěší pracovat v nevyhovujících podmínkách.

A to vše nám skutečně prozradí recepce?

No prozradí, vy to uvidíte, resp. zavnímáte minimálně po pár návštěvách, ne-li napoprvé. Uvedu vám příklad. Dřív jsem chodila cvičit do jedné velké „továrny“, tak říkám těm obrovským zařízením, která mají spousta sálů a můžete přijít prakticky kdykoliv během dne a nějaké to místo se pro vás najde. Neříkám, že je to obecně špatně, ale jak to bylo tady. Na recepci byla každý týden jiná slečna. Na první pohled by to možná nevadilo, ale když jsem tak o tom přemýšlela, byl to důsledek špatného manažerského rozhodnutí majitele. Asi chtěl na recepci ušetřit. Asi na dívky kladl nemalé nároky (přes ty malé peníze). A slečny přicházely a odcházely a nikdy nedokázaly člověku odpovědět kloudně na žádnou otázku, což jim člověk v podstatě nemohl mít ani za zlé, protože potřebujete nějakou dobu, abyste se s tím vším sžila.

Každou chvíli tam také něco nefungovalo. Tu netekla teplá voda, nesplachoval záchod, nefungovala aparatura, nesvítila žárovka na WC. Drobnosti? Možná. Ale jen si vzpomeňte, kolik dnes zaplatíte na hodinu cvičení, tak proč byste neměli nárok na kvalitní službu se vším všudy?

Je pravda, že toto dobře znám. Takové maličkosti otráví a na hodinách pak často panuje nervózní atmosféra, protože instruktor evidentně také není spokojen...

Přesně tak. Hlavně on je ten, kdo chodí s kůží na trh. Na něj se většinou snese hněv nikoliv boží, tedy klientů. A to není nic příjemného, zvlášť když to dotyčný v podstatě nemůže ovlivnit. Buď pak ten dobrý instruktor přestane ve fitku cvičit a jde jinam, nebo se tzv. obrní a přistupuje k tomu jako mlha za mnou, mlha přede mnou. Lekci mechanicky odcvičí a prchá pryč, aby mu to neubíralo energii. Ale takové hodiny vás samozřejmě bavit nebudou.

Jo a zpět k té recepci. Teď třeba chodím už delší čas do posilovny k Olze Šípkové, jestli mohu jmenovat, a na Pilates do Centra funkčního pohybu. V obou zařízeních je stabilní recepce, kde si člověka pamatují (když tam chodíte často, tak to v podstatě ani jinak nejde :-)) a už od příchodu máte dobrou náladu. Stačí opravdu málo – pozdrav, úsměv. Takže proto si myslím, že ta recepce je vážně důležitá.

Co ještě bys nám poradila ohledně výběru lekce?

Podle mě jsou důležité kromě výše uvedeného dvě věci. Aby měl instruktor příslušné vzdělání a aby měl na vedení lekcí talent. Já tomu říkám dar od pánaboha. Prostě jsou lidi, kteří si před vás stoupnou a je to tam (smích).

  • Co se týká vzdělání, tak každý správný instruktor, který bere svou práci vážně, si je stále doplňuje a samozřejmě prezentuje.

V dnešní době je velmi snadné si instruktora prolustrovat v tom dobrém slova smyslu. Stačí do Google zadat jméno. Někteří lektoři nemají svoje samostatné stránky, ale využívají databáze například právě na www.aerobic.cz, pak jednoduše zadejte do Google jeho jmého a k tomu přidejte aerobic.cz. A vyjede vám profil s fotografií, vzděláním, případně i zajímavostí navíc. A opět je to o tom, že čím „vymazlenější“ profil, tím více budete asi s lekcí spokojeni, protože světa znalý instruktor nepodcení svoji vizitku. A tou prezentace na internetu v dnešní době rozhodně je.

Podívejte se například sem, na první pohled vidíte, že tento člověk svou prací skutečně žije. A abych neošidila dámy a nevypadalo to, že se mluví jen o Praze, tady ještě profil jedné sympaťačky z Opavy

Děkuji za rozhovor a rady, budeme na ně pamatovat.

TIP Kafe.cz: Prověřte si svého instruktora v databázi