„Vítejte v dobrých časech! Ještě nikdy nebyla doba pro pořízení či refinancování úvěru na bydlení tak příznivá,“ volala na podzim média a hlavně banky.

Průměrné úrokové sazby hypoték se na sklonku minulého roku skutečně přiblížily k historickému minimu z července roku 2005.

V některých fixacích byly dokonce rekordní: nejžádanější hypotéka s fixací pevné sazby na pět let dosáhla v polovině listopadu průměrného úroku 3,77 %, což bylo zatím vůbec nejméně.

A co letos?

I když se na přelomu roku začaly úroky mírně zvedat, měl by být letošek podle odborníků pro pořízení hypotéky také příznivý. Očekává se, že průměrné sazby zůstanou okolo čtyř procent.

„Domácí ekonomika bude letos lavírovat mezi nízkým růstem a malým poklesem. Tento vývoj nebude nahrávat zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB…

Hypotéky u nás

  • Typický žadatel o hypotéku u nás je 36letý středoškolák, ženatý, bezdětný, avšak plánující brzy rodinu, s čistým měsíčním příjmem asi 26 000 Kč. Bere si úvěr ve výši 1,6 milionu Kč s dobou splatnosti 25 až 30 let.
  • Většina klientů využívá možnost fixace: pevnou úrokovou sazbu si nejčastěji volí na dobu tří let, stoupá zájem také o pětiletou fixaci. Méně oblíbené jsou pohyblivé úrokové sazby.
  • Dostupnost bydlení se v ČR již třetí rok zlepšuje. Zatímco na začátku roku 2009 dala domácnost na splátku běžné hypotéky víc než polovinu svých měsíčních příjmů, ke konci roku 2011 to byla zhruba třetina.
  • Zájemce o hypotéku čekají v příštích letech změny. Vláda má snížit limit odpočtu úroků, a to ze současných 300 000 Kč na 80 000 Kč ročně. Toto daňové zvýhodnění bude při 4% úrokové sazbě stačit zhruba na dva miliony Kč.