Hypochondrie je psychická porucha charakterizovaná přehnaným a intenzivním zaměřením na vlastní zdravotní stav projevující se reálně ničím nepodloženým přesvědčením o vlastním vážném onemocnění. To může v určitých případech značně ovlivnit život člověka. Základním rysem je přetrvávající zabývání myšlenkami‚ že pacient má jednu nebo více závažných a progresivních somatických nemocí‚ které se projevují trvalými somatickými potížemi nebo trvalým zabýváním se vlastním fyzickým vzhledem.

Normální nebo běžné pocity a jevy často pacienti interpretují jako abnormální a zneklidňující. Pozornost je obvykle zaměřena pouze na jeden nebo dva orgány nebo tělesné systémy.

  • Hypochondrie postihuje asi 1% populace a dalších 9 % má slaběji vyjádřené příznaky.
  • Vyskytuje se stejně často u mužů jako u žen.
  • Porucha může začít v každém věku, u mužů nejčastěji kolem třicítky a u žen o deset let později.
  • Zřídka se objevuje první výskyt po 50. roce věku -mívá chronický a kolísavý průběh, zhoršuje se při stresu a v zátěžových životních situacích.

Hypochondrie není simulování

Simulant předstírá nemoc vědomě a za jasným účelem. Člověk trpící hypochondrií skutečně trpí a je přesvědčen o svém špatném zdravotním stavu. Hypochondrie je vlastně projevem nějakého vnitřního nevědomého psychického problému. Zabývání se tímto problémem je ovšem pro psychiku obtížné a velmi nepříjemné.

Jsem hypochondr?

Jak poznáte, že můžete mít problém se sklonem k hypochondrii? Především podle toho, že se dlouhodobě zabýváte svým zdravotním stavem. Máte stálé podezření, že trpíte nějakou konkrétní chorobou, i když to lékařská vyšetření opakovaně vyvrátila.

Jak se léčí hypochondrie?

Cesta k terapii hypochondrie je velmi paradoxní. Je totiž nutné vzít svou hypochondrii jako vážnou diagnózu. Pokud se vám to podaří, jste připraveni začít léčit příčinu a ne symptomy. Nejdříve se nechte vyšetřit u praktického lékaře a pokud nic nezjistí, respektive nezjistí nic zásadního, vyhledejte odbornou psychologickou pomoc.

Nedá se čekat, že byste potíže s hypochondrií zvládli sami. Nezapomeňte, že tělo a duše často mluví jedním jazykem, když své psychické potíže nevyřešíte, budete se potácet v bludném kruhu.

Zdroj: Partner pro zdraví