Pryč z nákupních center

Jsou-li vaše děti zvyklé na výlety spojené s nakupováním, tak právě proto je nejvyšší čas představit jim krásu v jednoduchosti a přirozenosti. Abyste společně prožili příjemný a radostí prosycený den, nebudete žádné lístky do multikina ani značkové butiky potřebovat. Zkuste si říct, že se bez nich dneska obejdete, že je čas na změnu, a to rozhodně ne k horšímu. Ani ne v tom, že pro tentokrát nemusíte před odchodem z domova řešit make-up, účes ani módní styl oblečení, neboť v lese si vystačíte s pevnými kvalitními botami a pohodlným oděvem. Kšiltovku na hlavu a ať si jdou všichni stylisté k šípku!

Mamíí, zbláznila ses?

Pokud naši malí raubíři nejsou na pěší turistiku zvyklí, může jim výlet do lesa připadat jako vrchol trapnosti. „Co tam proboha budeme dělat, mami? Nemůžu radši zůstat doma u počítače?“ prohlásí zarytě leckterý malý pecivál. Je však naší rodičovskou povinností ukázat potomstvu, že procházka šumící krajinou má své kouzlo a romantiku a navíc je zdraví prospěšná - pro tělo i mysl! Zvlášť když namísto obyčejné procházky podnikneme dobrodružnou výpravu!

Tajemná cesta do neznáma

Na rodinné výlety do lesa vzpomíná dnes už dospělá Lída (32): „Když vyrazíme s našimi dvěma rarášky do lesa, vždycky si vzpomenu na své vlastní dětství. Společně s rodiči jsme do lesa chodívali pravidelně. Já s bratrem jsem měla za úkol to nejdůležitější - hledat turistické značky. Pobíhali jsme od stromu ke stromu a závodili jsme, kdo z nás najde značku jako první. Naši šli v klidu za námi, drželi se za ruce a potutelně se usmívali. Když jsme nevěděli kudy dál, maminka se zatvářila vyděšeně a tatínek začal dumat. Chvíli jsme společně vymýšleli, jak budeme muset přespat někde v jeskyni mezi liškami a netopýry. Nakonec jsme se opatrně pustili dál a najednou jsme uviděli další značku. Nám dětem se úžasně ulevilo a naši se dál potutelně usmívali. Dodnes je s láskou podezřívám, že celou cestu dobře věděli, kde jsme. Pro mě s bratrem to ale bylo úžasné dobrodružství.“

Co do batohu

Při výletech do města jsme zvyklí vzít do tašky sluneční brýle, mobil a dostatečně plnou peněženku. Všechno potřebné si můžeme kdekoli po cestě koupit. V lese jsme ale odkázaní sami na sebe a na své zásoby z domova. Uvnitř batohu by proto neměla chybět:

  • láhev s pitím (nejlépe neslazená pramenitá voda, sladké nápoje žízeň zvyšují)
  • pláštěnka (nezapomeňte, že v lese prší dvakrát – nejdřív z mraků, potom ze stromů)
  • svačinka (v lese nejvíc chutná poctivý obložený chleba od maminky; sušenky a jiné sladkosti jsou v rozumné míře povoleny, ale až po zdravé svačince od mámy)
  • turistická mapa (obzvlášť nezbytná v případě, že se vydáváme do neznámých míst)
  • krém na opalování (sluníčko je příjemné jen dokud nás nespálí)
  • repelent proti klíšťatům (ve formě krému nebo spreje)
  • fotoaparát (výpravu do lesa je třeba zdokumentovat)
  • mobil a peněženka (patří do nutné výbavy, ať už jdeme kamkoli)
  • Malí turisté si do svého minibatůžku přibalí třeba i malého plyšáka, aby mu mohli po cestě všechno ukazovat, a prožívat společně s ním nezapomenutelné zážitky nevšedního dne.

Tip na rychlou svačinku

Obložený sendvič Bavaria
2 plátky celozrnného chleba Moskva
Perla na namazání
2 plátky dětské šunky
2 plátky eidamu
kečup Hellmann´s Bavaria

Tip na labužnickou svačinku

Tortila plněná kuřecím masem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: 2
Suroviny:
400 g kuřecích prsíček
sůl
pepř
2 lžíce olivového oleje
1/3 červené papriky
1/3 zelené papriky
1/3 žluté papriky
1 cibule
4 lžíce Tatarské omáčky s příchutí česneku Hellmann´s
1 lžíce nasekané pažitky
1/2 hlávky ledového salátu
4 tortilové placky
Příprava:
Kuřecí prsa nakrájíme na větší hranolky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozehřátém oleji (asi 2 minuty). Přidáme na hranolky nakrájenou papriku, na nudličky nakrájenou cibuli a další 2 minuty restujeme (zelenina musí zůstat křupavá).

Tatarskou omáčku s příchutí česneku Hellmann´s smícháme s nasekanou pažitkou, ledový salát nakrájíme na nudličky. Na každou tortilu položíme nudličky salátu, polijeme je tatarskou omáčkou, navrstvíme na ně maso se zeleninou a zabalíme. Před podáváním necháme tortily prohřát asi 5 minut ve vyhřáté troubě na 190 °C.

Co na sebe?

Základem dobře vybaveného lesního turisty je kvalitní obuv. Není nic horšího, než když už na začátku výpravy zjistíte, že vás v nových botaskách z výprodeje pálí chodidla. Zvolte proto obuv pevnou a osvědčenou („prošlápnutou“). Zakažte si vysoké podpatky, žabky, uzavřené boty z umělých materiálů a nikdy si neberte boty nové, i kdyby byly sebekvalitnější.

Co se týče oblečení, ideální je vrstvené oblečení, které můžete postupně odkládat. Počítejte s tím, že při chůzi se zahřejete, ale počasí v lese bývá o poznání chladnější. Pohodlná a praktická je kombinace bavlněných triček a horní vrstva ze šusťákoviny (lehké bundy odolné proti větru).

Šťastnou cestu

Ať už zvolíte krátkou procházku nebo celodenní turistický pochod lesem, vězte, že vaši rodinu to zase o kousek stmelí dohromady. Les je prostor, kde vás neruší reprodukovaná hudba, pestrobarevné výlohy ani davy lidí. Je to místo, kde máte možnost vnímat jeden druhého. Místo, kam se vaše děti budou v dospělosti rádi vracet. Šťastnou cestu!