Můj (a věřím že nejen můj) hlavní nepřítel je neukázněnost, která se v obdobích zvýšených nástrah (Vánoce, dovolená, oslavy) zvrhne v nekontrolované obžerství.

Kila letí nahoru jako splašení koně a já si pak večer u počítače nebo televize klidně chroustám čokoládu s myšlenkou, že už je to stejně fuk. Dostat sama sebe aspoň trochu do latě a snížit hmotnost k horní hranici normálu mi obvykle pomáhají pytlíčky s polévkami a tyčinky Cambridge diet.

Letos jsem zkusila stejně jako mnozí v mém okolí krabičky. Já zvolila dietu I Feel Well dieta v pohodě (www.dietavpohode.cz).

Konzultace je nevyhnutelná

Ačkoli jsem o výživě, zdravém hubnutí a jojo efektu přečetla spoustu knih a vyslechla řadu přednášek, vím, jaká je energetická hodnota i glykemický index mnoha potravin, že sacharidy se mají jíst hlavně dopoledne, k snídani a obědu, že zelenina je k redukci ideální, že je důležité hodně pít hlavně vodu, že bez pohybu není žádná redukční dieta úplná atd., odborné konzultaci s nutriční specialistkou Bc. Martinou Běhalovou jsem se nevyhnula.

Ta pro nového klienta představuje důležitý první krok ke změně a jednatel společnosti Martin Gruber ho rozhodně nedoporučuje vynechat. Pro mě byl především motivační – vstupní diagnostika totiž ukázala, že jsem na tom ještě hůř, než jsem tušila.

Zprávu z vyšetření přístrojem Bodystat si rozhodně za rámeček nedám: předvedla v procentech i graficky, kolik tělesného tuku mám nad normu, že mám v těle na jeho úkor málo vody i svaloviny a jaký je můj bazální metabolismus. Na základě těchto údajů stanovila nutriční specialistka vhodný denní příjem kalorií.

„Většina lidí touží po rychlém snížení hmotnosti, bohužel si už neuvědomují, že pokud nezvolí správný a především zdravý postup, ztracená kila se brzy vrátí,“ konstatuje Martina Běhalová.

„Pokud lidé hubnou sami bez pomoci odborníků, pak si ve většině případů ‚naordinují‘ radikální omezení denního přísunu kalorií, čímž si nevědomky sníží rovněž přísun ostatních živin, bez nichž náš organismus nemůže správně fungovat.“

Alespoň hodina pohybu denně

Martina Běhalová absolvovala obor nutriční specialista na 3. LF UK a její hlavní „dietní“ krédo zní Všeho s mírou. Bílé víno mi povolila, ovšem jen sklenku týdně, ani čokoládu striktně neodmítla („Zákazy nikam nevedou.“), jedna kostička 70% hořké jako doping ve chvíli krize prý nemůže nic napáchat.

Naopak mi nekompromisně naordinovala každodenní aspoň hodinovou rychlou chůzi. Jednou týdně hodina plavání a další cvičení ji rozhodně neuspokojily.

První krabičky přivezli následující pondělí. Stejně jako většina porotců v nedávném testu MF Dnes jsem ocenila, že mám pravidelnou stravu – pět porcí denně - velmi pohodlně „pod nosem“.

Deklarovanou energetickou hodnotu jsem nezkoumala, jestli (jak tvrdil test) byla nižší, rozhodně mi to nevadilo. Hlad jsem neměla od prvního dne.

Kromě pohodlí jsem ocenila i „edukativní přínos“. Ačkoli například vím, že snídaně má tvořit 20 % denního energetického příjmu, ve srovnání s krabičkou, kde byly i tři plátky knäckebrotu s pomazánkou plus zelenina, jsem si ji doma dělala menší. Krabičky učí jaké množství jíst a kdy.

Můj Classic jídelníček (existuje také dražší verze Gurmán) obsahoval docela hodně čerstvé zeleniny (mrkev, červená řepa, okurky, rajčata), luštěniny, většinou bílé maso a ryby (ale i libové vepřové nebo hovězí), tvaroh a tvarohové sýry i pomazánky a trochu sacharidových příloh (brambory, rýže, těstoviny).

Některá jídla byla vyloženě chutná, jiná méně, ovšem rozhodně nemůžu potvrdit slova jednoho z odborníků z testu MF Dnes, že po některých dietách v krabičce člověk zhubne, jelikož je nedojí. Všechno jsem poctivě spořádala, a přestože jsem své předsevzetí o razantním zvýšení energetického výdeje nedodržela, mírně jsem zhubla. Za 12 dnů asi 1 kg.

K úbytku tuku stanovenému Martinou Běhalovou pro mou ideální váhu mám bohužel ještě dost daleko. I když krabičky si dál vozit nenechám (jejich cena je pro člověka, který si je schopen vařit sám, zbytečně vysoká), dost jsem se díky nim naučila.

To, co jsem od nich čekala – tedy jakousi „povánoční polepšovnu“ – splnily. Teď jen vydržet v nastoupené cestě. I na to ale ve společnosti I Feel Well dieta v pohodě myslí.

Nový program Medical umožňuje klientovi obrátit se kdykoli na nutriční specialistku. „Zákazníkovi pomůžeme také v následném udržovacím období, protože stabilizace hmotnosti je stejně důležitá jako hubnutí samo,“ říká Martina Běhalová.