Co je to metabolismus?

Metabolismus je souhrn veškerých dějů, které probíhají uvnitř organismu. Slouží k tvorbě využitelné energie a látek potřebných pro činnost našeho těla. Rozděluje se na anabolismus (výstavbový proces) a katabolismu (rozkladový proces).

Co se děje v našem těle?

Během anabolického procesu se jednoduché látky skládají ve složitější sloučeniny. Ukládají se v těle pro pozdější využití. Katabolismus je přesně opačný proces. Za působení kyslíku v těle dochází k rozkladu složitějších látek na jednodušší, které se okamžitě přeměňují v energii. Tu tělo využívá k udržení životních funkcí a k běžné fyzické aktivitě.

Ženy spalují pomaleji

Míra látkové výměny neboli rychlost spalování, závisí na mnoha faktorech – věku, pohlaví, tělesné hmotnosti, poměru svalů vůči tuku, zaměstnání a další fyzické aktivitě. Rychlost spalování se s rostoucím věkem snižuje. A ženy rozhodně nepotěší fakt, že u nich je pomalejší než u mužů. Lidé se sedavým zaměstnáním na tom také nejsou nejlépe – spalují méně než ti, kteří pracují fyzicky.

Jak zvýšit metabolismus a urychlit spalování tuků

Jízda na kole

Pokud se budete této činnosti věnovat 30 minut až hodinu, urychlíte tím vaše spalování na dalších 12 až 14 hodin. Zrychlí se činnost vašeho srdce a urychlíte průtok krve. Důsledkem toho spálíte více kalorií.

Jogging

Půlhodinka běhání pomáhá spálit kalorie navíc a urychlí metabolismus. Nebudete se cítit tak unavená.

Jóga

Prováděním různých ásanů stimulujete metabolismus, a tím spálíte více kalorií.

Pravidelné cvičení

V tomto případě opět zvyšujete energetické výdaje organismu. Pokud máte čas, cvičte pravidelně. Postaráte se tak o rovnoměrný výdej energie.

Aerobik

Na zvýšený výdej energie působí zejména různé poskakování. Velice prospěšné jsou ale i další prvky, které tento styl cvičení využívá.

Tip Kafe.cz

Cvičení působí na vaše tělo blahodárně, ale nesmí se přehánět. Trénujte jen, dokud je vám to příjemné a nezapomínejte na odpočinek. Jak se správně říká: „Všeho moc škodí.“

Kafe.cz zjistilo

Další tipy, jak zrychlit metabolismus

  • Pravidelně se hýbat.
  • Nevynechávat snídaně.
  • Jíst pravidelně v malých dávkách, maximálně po čtyřech hodinách.
  • Nabírat svalovou hmotu – o půl kila svalové hmoty více průměrně zrychlí metabolismus o 40 kcal.
  • Brát vhodné doplňky stravy (nejlépe po poradě s lékařem).