Něco netradičního: Pečená jablka s marcipánem

„Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku. Báječně se také hodí na lívance, palačinky, do jogurtu nebo z ní můžete vrstvením pečených jablek, piškotů namočených v jablečném džusu a našlehaného mascarpone vyrobit fantastické jablečné tiramisu. Znáte lepší valentýnský zákusek?“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café &apartments v Kašperských horách. Zde přidává osvědčený recept:

Doba přípravy: do jedné hodiny + odležení
Počet porcí: na cca 10 menších sklenic (do zásoby)

Ingredience:

1 kg sladkokyselých jablek, cca 300 g třtinového cukru (skutečné množství podle sladkosti jablek), 2 svitky skořice, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml jablečného moštu, cca 100 g hotového marcipánu (lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo obchodech pro cukráře, případně si ho můžete vyrobit i doma)

Příprava:

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. Do hrnce se silným dnem nebo do litinového vysokého pekáče (můžete připravovat i v troubě) nalejte mošt, přidejte koření a přiveďte k varu. Přidejte jablka a část cukru, promíchejte a nechte cca 10 minut vařit. Podle chuti přidejte zbytek cukru (celkové množství cukru záleží na sladkosti jablek a vaší chuti, budete přidávat ještě marcipán, který je sám o sobě sladký). Pokračujte v mírném varu, občas promíchejte, dokud jablka nebudou mít příjemně hustou konzistenci (neměla by být tekutá). Případně umístěte pekáč do trouby na 160 stupňů, občas promíchejte hlavně od krajů. Délka vaření se opět odvíjí od typu a šťavnatosti jablek. Vyjměte skořici a badyán a do jablečné směsi opatrně vmíchejte kousky marcipánu, dokud se nerozpustí. Pokud vám zůstanou malé hrudky, vůbec to nevadí, naopak podtrhnete marcipánovou chuť. Hotovou, ještě teplou směs rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; pro delší trvanlivost případně sterilujte.

Něco osvědčeného: Mozartovy koule

„V tomto cukroví naleznete božskou kombinaci mandlového marcipánu s ocáskem likéru, nugátu a hořké čokolády. Je celkem pracné, ale výsledek za to opravdu stojí. Doporučujeme podávat ke kávě,“ radí Sabina Kmecová.

Doba přípravy: cca 2 hodiny + chlazení.
Počet porcí: z uvedeného množství vyrobíte cca 60 koulí o průměru 3 cm.

Ingredience:

150 g nugátu, 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo v prodejnách pro cukráře), nebo si marcipán připravte vlastní: 200 g loupaných mandlí, jemně mletých, 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek, ½ ampulky hořkomandlové esence (hledejte v hypermarketech u kypřicích prášků ap.). Dále potřebujeme 2 lžíce třešňovice nebo griotky, 10 g velmi jemně sekaných pistácií, cca 100 g prosátého moučkového cukru (dle potřeby), hotovou hořkou čokoládovou polevu, papírové košíčky na pralinky

Příprava:

Pokud nemáte hotový marcipán, nejprve vyrobíme ten – mandle zakapejte esencí, přidejte většinu bílku a většinu cukru a prohněťte. Poté postupně přidávejte bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci. Nevadí, když nespotřebujete celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí. Marcipán nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalte do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a nechte ho rozležet v lednici. Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem. Marcipán (hotový nebo váš vlastní) utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie i cukr a zapracujeme do marcipánového těsta. Zkusmo vytvarujte kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká. Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček. Kousky marcipánového těsta zploštěte na válu a zabalte do nich nugát. Vytvarujeme kuličky a máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např. do polystyrenu. Vychladíme a před podáváním umístíme do papírového košíčku.

www.nebespan.cz