Sprchový závěs

Mýdlový film na povrchu sprchového závěsu překypuje životem a nespočtem bakterií. Živí se organickými látkami uvolňovanými z lidských těl i chemikáliemi z umělohmotných závěsů. Stačí drobná ranka nebo oslabená imunita a rázem jste majitelem nepříjemné infekce.

Vodovodní baterie

I když se blyští, nemusejí být čisté. Že zmizel nános prachu a usazenin, neznamená, že se odstěhovaly i bakterie. Pak stačí, když si předchozí host po toaletě nepříliš pečlivě umyl ruce a potvůrky si mohou smlsnout na vás – stačí si pro nějakou chorobu sáhnout.

Ručníky

Používat ručník někoho jiného? Zakázáno! Kdo ví, co měl dotyčný před vámi za choroby! Netrpěl nějakou vyrážkou nebo snad dokonce žloutenkou?

Záchodová mísa

Toaleta je nečekaně místem poměrně chudým na mikroby – tedy v případě, že je umytá po každém použití a pravidelně dezinfikovaná. Jenže toho se v kempech a hotelech moc často nedočkáte, a tak to na prkýnku i v míse žije čilým životem.

WC štětka

Nástroj k čištění záchodové mísy bývá plný bakterií. Málokoho totiž napadne WC štětku po úklidu dezinfikovat. Logicky je přitom právě ona doslova zahlcena bakteriemi. Takže když ji používat, tak v ochranných rukavicích!

Odpadkový koš

Mikroby hodují na odpadcích. Mohou to být obaly od potravin, ale také dámské vložky nebo použité zubní kartáčky. Ani koše ale většinou nejsou pravidelně myté, takže pozor na ně!

Odtoky a přepady

Při každém koupání, nebo pouhém mytí rukou, se z našich těl odlupují malinkaté kousky kůže, chloupky i vlasy. Připočítáme-li zbytky pánských vousů a prach, máme pro bakterie připravenou parádní hostinu. Takže žádné šťourání v odpadech!

Podlaha a obklady

Mikroskopické vláknité houby, tedy plísně, pokrývají podlahu i stěny. Pro růst potřebují vlhkost, takže koupelny jsou pro ně jako stvořené. Najdete je hlavně ve škvírách a spárách. Plísně mohou být důvodem bolestí hlavy, ekzémů nebo astmatu.