Režisér Bořivoj Zeman natočil legendární filmy a divácky úspěšné pohádky od Dovolené s Andělem po Pyšnou princeznu nebo Šíleně smutnou princeznu. Pohádka s nečekaným koncem Honza málem králem se natočila v roce 1976 a do kin na ni přišlo přes milion diváků, což byl v té době nečekaný úspěch. Režisér to však takto neviděl. Při natáčení řekl, podle serveru ČSFD, své dceři, která mu asistovala: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." A jak řekl, tak udělal. Až do své smrti, o patnáct let později, nic nenatočil a ani divácký úspěch a časté reprízy v televizích ho nepřesvědčily.

Smolné natáčení

Možná proto, že se mu smůla lepila na paty ještě před první klapkou. František Filipovský alias Král se dohadoval o výši honoráře, Jiřího Korna původně vůbec nechtěl obsadit a brousil si zuby na Luďka Sobotu. Ten však měl v té době zakázáno hrát. Oslovil tedy mladého a charismatického blonďáka s typickým nosovým hlasem. Ten se mu ale nelíbil a proto Jirku nechal předabovat hereckým kolegou Michalem Pavlatou. Původně také měla hrát nafoukanou princeznu zpěvačka Hana Zagorová, ta však roli odmítla a tak musel režisér šáhnout po Jorze Kotrbové.

Ta však byla z natáčení nadšená, i když si později posteskla, že jí Jiří Korn ve scéně, kdy jí dává pořádně na zadek, vůbec nešetřil a pěkně to prý bolelo. Že byl ale, v té době docela hubený Korn, silák dokazuje i fakt, že Valerii Kaplanové alias děsivé Smrtce v jedné scéně zlomil dvě žebra. Nechtěně, pochopitelně.