„Holím si tělo. Něco strojkem, něco žiletkou. Přesně? Podpaží, tam dole, upravuju si chlupy v nose a krk. Nohy ne!“ prozradil mi letitý kamarád. Je sportovec, holí se od třiceti. Ale vyfotit se nedá.

„Takový hrdina nejsem, i když mi to přijde normální. Chlapi o těch věcech mluví míň než ženské. Pro řadu kámošů bych byl kvůli tomu hned metrouš a terč srandy,“ dodává podnikatel Petr (48) z Prahy.

Málokterý muž jásá nad dámou, která má nohy jako bodlák, v podpaží trs chlupů a v bikinách vyvolá nejistotu, kde má být vlastně ofina. Proč nechápat tytéž reakce žen směrem k pánům? K mužům osrstění jako znak mužnosti prý patří. No… Schválně!

Holky trend vítají

Obejme vás mužnou paží v tílku a vaše dívčí ouško je plné chlupů. Pokud jste zrovna dohráli volejbalový zápas, je to dvojnásobná síla.

A ještě pro od olina! „Bobr pod paží? NE! Nosím košile a zešílel bych neoholený. Mimochodem chlupy mi rostou pomaleji než mý ženě. Jestli se někomu líbí, že smrdí potem a všude mu lezou chlupy, jeho věc.“

A je tu krutá odveta ze strany nekompromisních odpůrců: „To dělaj akorát buzeranti nebo šamponové. Já to jako chlap odsuzuji a v životě by mě nenapadlo tohle dělat,“ míní bena. A jirka zvedá laťku: „Děte do prdele, metrosexuálové! Si za chvíli vyholíme hlavy, protože je to trend!?“ Debat je řada a točí se dokola.

„Konzervativci míní, že člověk je od přírody ochlupen a má to nechat. Pokrokovci tvrdí, že ochlupení ztratilo opodstatnění a překáží. Jde o boj dvou názorů! Stejně jako jsou přívrženci a odpůrci svatby, budou i zde dvě strany,“ říká sociolog Petr Freiman a dodává: „Časem zvítězí hygiena, dojde k rozumnému kompromisu, to znamená jen někde. Vliv v tomto případě mají – jako mnohdy v historii – ženy!“

Hygiena, pak estetika

Diskuse o pánském holení vedou seriózněji a faktičtěji kluci kolem 14 až 16 let než jejich tátové. A také o této disciplíně víc vědí…

Řada Čechů vnímá odstraňování ochlupení jako zženštilost, úchylnost. Ale proč? Holení intimních míst není nóvum, jeho kořeny sahají do starého Egypta, kde tato čistota patřila k dobrému tónu. Navíc holé tělo zdůraznilo krásu postavy! Vzpomeňte na Diskobola!

Stejně se holili pánové i později ve Francii – dvořané k tomu využívali lazebnic. Mimochodem, u muslimů vyholování tvoří součást kultury. Je to jeden ze základních hygienických předpisů, který je dílem proroka Mohameda, jenž zjistil, že většina nemocí souvisí se špínou.

„Ve spojení s omezenou mírou nákazy od ženských partnerek tomu můžeme přičíst fakt, že v současné době ubývá mužů nakažených vší muňkou,“ zní jako plus vyholování pánského přirození ve studii britských sexuologů.

Jinými slovy: muňky zdržující se v tělních porostech jsou kvůli aktivitě žiletek na vymření! Holení ale hlavně omezuje nepříjemný pach potu v podpaží a oblasti genitálií, kde je potních žláz nejvíce. Jistě, pot sám nezapáchá, ale přidají-li se odloupané povrchové kožní buňky a všudypřítomní mikrobi, které chlup láká, je to tu!

K tomu mnozí přidávají názor, že na porost není hezký pohled. Holení v oblasti genitálií ocení hlavně ti, kteří měli problémy s takzvaným vlkem, tedy sportovci.

Beckham i Agassi

Útočník Manchester United Wayne Rooney běhal po hřišti ještě začátkem roku 2010 s ochlupenou hrudí, najednou je holátko. Nic divného u fotbalistů! Stejně jsou na tom Milan Baroš, Pavel Nedvěd a David Beckham.

Módní ikona mladých mužů si léta nechává odstranit ochlupení z hrudi, nohou atd. a nově i z podpaží. Je totiž také dobře placený model a tam se to žádá… Pravda, on už spíš patří do skupiny metrosexuálů, tedy mužů, kteří o sebe až úzkostlivě dbají.

Právě sportovci často představují vzor pro mladé kluky a muže a pod jejich vlivem se začínají třeba holit. Mezi propagátory vyholování patřil i tenista André Agassi, jehož lze stejně jako předchozí jmenované těžko považovat – vzhledem k bicepsům a tvrdému tréninku – za zjemnělé chudinky. Pánové, kteří se holí po těle, by se tak neměli bát označení jemňucha a podobně! Pozor, je řada gayů, kteří si na ochlupení zakládají.

Je zřejmé, že přes jistý trend jde o individuální přístup. Žen i mužů. Pro pořádek: ne všechny dámy by chtěly oholeného „Bořka“. Jsou milovnice Rumcajsů, jimž stačí, když se partner bude často mýt a dbát na osobní hygienu. Třeba zpěvačka Sinéad O’Connorová přiznala: „Nemám ráda muže, kteří o sebe moc pečují, všude se holí a používají vlasový gel…“ Co vy na to?

OCHLUPENÍ „tam dole“ a muži

  • 10 % holí to, co přečnívá ze spodního prádla
  • 35 % ho neupravuje
  • 20 % ho odstraňuje zcela
  • 35 % si ho zkracuje