Býval to chlapec, jakého by si každá tchyně přála za zetě. Pohledný, uhlazený a snaživý. Jediný problém byl v tom, že nikomu nepřipadal moc sexy. Čerstvý čtyřicátník Matt Damon ale v druhém kole své kariéry dokázal nemožné: z hodného hocha se přerodil v akčního hrdinu a jednoho z nejobsazovanějších herců Hollywoodu. Právě má za sebou hodně rušný rok, během něhož stihl dokončit film s takovými režisérskými hvězdami, jako je Clint Eastwood, Paul Greengrass a bratři Coenovi.

  • Jeho nejnovějším hitem jsou Správci osudu, sci-fi drama natočené na motivy povídky Philippa K. Dicka. Zahrál si v něm nadějného politika, který shodou náhod zjistí, že náš osud je do puntíku naplánován a za provázky naší budoucnosti tahají podivní pánové v tmavých oblecích. A co když se jim chcete vzepřít?

Dobrý Matt Damon

První dramatický obrat se v životě Matta Damona odehrál v roce 1998, kdy si coby šestadvacetiletý mladík došel se svým kamarádem z dětství, Benem Affleckem, pro svého prvního Oscara za scénář k filmu Dobrý Will Hunting. Oba mladíci si svůj první film ze zoufalství napsali sami poté, co se několik let marně ucházeli o jakékoli role. Pro jednu z vedlejších postav se jim podařilo získat hvězdného Robina Williamse a úspěch byl na světě. „Mluvilo se o tom, že jsme zazářili doslova přes noc, ale tak to úplně nebylo,“ vysvětluje Matt Damon. „Já jsem se snažil prosadit už deset let předtím. Ale fakt je, že z úplně neznámého kluka jsem se skutečně přes noc stal celebritou.“

Oscar. A dál?

Matt si tehdy představoval, že jakmile jednou uspěje, je už na celý život za vodou. A zpočátku to tak skutečně vypadalo: točil s takovými celebritami, jako byl Steven Spielberg či Francis Ford Coppola. Jenže pak si párkrát špatně vybral scénář, objevil se v kasovních propadácích a začalo se o něm mluvit jako o jednom z těch herců, kteří nosí smůlu a jejich filmy nevydělávají. Což je pro hollywoodského producenta horší, než kdyby nestály za nic. „Role, o kterých jsem myslel, že je mám jisté, mi najednou z nějakých důvodů unikaly. Začínal jsem být nežádoucí osoba,“ vzpomíná.

  • Matt Damon celý rok nedostal ani jednu jedinou hereckou nabídku a vážně přemýšlel o tom, že hraní pověsí na hřebík.

A právě tehdy – vlastně ze zoufalství – přijal roli agenta Jasona Bournea v akčním filmu Agent bez minulosti. Do té doby totiž akční filmy nesnášel a přirovnával je k pornofilmům: „Nejde v nich o nich jiného než o akci, která je pospojovaná špatně napsanými dialogy,“ říkával.

  • Ale právě Agent bez minulosti, který se dočkal ještě dvou pokračování (Bournův mýtus a Bourneovo ultimátum) odstartoval jeho nynější zářnou éru. „Tři dny po premiéře jsem měl na stole třicet scénářů,“ konstatuje Matt s ironickým úsměvem.

Skoro normální život

Na to, že je jednou z nejvýdělečnějších hvězd, se Mattu Damonovi daří udržet si pozoruhodně normální rodinný život. Se svou ženou – bývalou barmankou Lucy Bozan – se oženil improvizovaně na newyorské radnici (poté, co paparazziové odhalili jeho plány na poněkud výpravnější svatební obřad).

Nyní spolu žijí na Manhattanu se svými třemi dcerami: nejstarší, dvanáctiletou Alexu, má Lucy z předchozího vztahu a v uplynulých letech k ní ještě přibyla čtyřletá Isabella a dvouletá Gia. „Nemají tušení, že jsem nějaká celebrita,“ vysvětluje Matt. „Každé ráno chodíme pěšky do školky. Hrajeme si v parku. Vedeme takový skoro normální život.“

Kafe.cz doporučuje: 7 filmů na téma osudu

Film Správci osudu se točí kolem toho, zda je naše budoucnost předurčena, nebo ji můžeme změnit. Které další filmy na podobné téma stojí za zhlédnutí?

12 opic

Sci-fi s Brucem Willisem v hlavní roli se odehrává ve dvou časových rovinách. Před a po ničivé virové pandemii, která přeživší zbytky lidstva zažene do podzemí. Anebo je snad možné jí zabránit, když vědci z budoucnosti po katastrofě objevili možnost cestování v čase? Nenechte si ujít fantastickou podívanou s Bradem Pittem v roli pološíleného ekologického aktivisty.

The Kid

Opět Bruce Willis, tentokrát jako superúspěšný čtyřicetiletý P.R. Manažer. Má všechno – kromě toho, co si v dětství opravdu přál. Právě proto se jeho desetileté já jednoho večera přenese do své vlastní budoucnosti, aby své dospělé verzi srovnalo žebříček hodnot.

Angel Heart

Mickey Rourke se v tajuplném filmu z amerického Jihu, prosáklého voodoo čárami, vydává na podivuhodnou misi. Má za úkol najít jednoho muže, který za války spáchal neodpustitelný zločin. Netuší ovšem, že ten muž je ve skutečnosti...

Amélie z Montmartru

Půvabná Audrey Tautou si ve filmu, který odstartoval její hvězdnou kariéru, zahrála dívku, která se rozhodne drobnými, nenápadnými činy měnit k lepšímu osudy svých bližních. Podaří se jí to? A dokáže dovést ke šťastnému konci také svůj vlastní osud?

Terminátor

Hlavním hrdinou čtyřčlenné ságy je robot s tváří Arnolda Schwarzeneggera, který cestuje tam a zpátky mezi současností a budoucností po ničivé válce mezi lidmi a stroji. Jeho úkolem je zavraždit (a v pozdějších dílech naopak ochraňovat) budoucího vůdce lidského hnutí odporu. Podaří se mu to? A opravdu se hrozivému konfliktu nedá zabránit?

Lola běží o život

Franka Potente s hřívou červených vlasů běží o závod v nabité podívané, která před třinácti lety ukázala novou tváři německého filmu. Doběhne si pro tři různé verze své vlastní budoucnosti. Která z nich je ta pravá?

Srdcová sedma

Gwyneth Paltrow si zahrála v pozoruhodné romantické komedii o dívce, jejíž život se vydá dvěma naprosto opačnými směry: podle toho, jestli doběhne odjíždějící metro a stihne proběhnout jeho zavírajícími se dveřmi, buď přistihne svého přítele při nevěře – anebo ne.