Své ideje nemělo hnutí sepsané, ale byly slyšet v písních a vidět v nápisech a na plakátech.

Nejzřetelněji vystupovala slova mír, láska a svoboda. Na jejich vzniku se podepsaly stárnoucí beatnická generace, volný sex, rock’n‘roll a také psychedelická droga LSD.

Obecně se dá říct, že hippies vyznávali vše přírodní a krásné, hlásili se k původnímu způsobu života indiánů, hájili práva utlačovaných Afroameričanů, odsuzovali tzv. americký způsob života a nenáviděli právě vedenou válku ve Vietnamu.

Tíhli k mysticismu a různým druhům východních náboženství. Mimo to prosazovali volnou lásku.

Květiny, korálky, unisex

Výrazným znakem hippies byly květiny, „korálky lásky“ a různé doplňky – klobouky, šátky, čelenky, pásky a náramky. Zhlédli se v pestrých barvách a zajímavých vzorech.

Bez rozdílu pohlaví nosili batikovaná trička, květované košile, džínové kalhoty do zvonu, vytahané svetry, saka s třásněmi a měli samozřejmě dlouhé vlasy. Poprvé se vlastně projevila unisex móda.

Americká společnost hnutí hippies většinou odsuzovala, v jeho členech viděla feťáky a povaleče. Nechtěla vnímat, že se snaží o návrat k ideálům života, porozumění a přátelství mezi všemi lidmi.

V parku Golden Gate dlouhém téměř šest kilometrů a širokém dvaapůl kilometru se tenkrát před 45 lety rozdávalo jídlo, pití, ale také marihuana i tablety LSD.

Zarevoltovat si přišla řada známých osobností, atmosféru doplňovaly sanfranciské kapely The Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service a Big Brother and the Holding Company s Janis Joplinovou, dalším symbolem hippies.

Dva legendární festivaly

Hudba k hnutí květinových dětí neodmyslitelně patřila. Mezi koncerty a festivaly zářil legendární Monterey International Pop Festival v Kalifornii (16. až 18. června 1967).

Zúčastnilo se ho asi 200 000 fanoušků a je pokládán za stěžejní událost v historii rocku. Lístek stál jeden dolar, účinkující vystoupili zdarma, výtěžek šel na charitu.

Oslnili Janis Joplinová, Otis Redding, Simon a Garfunkel nebo kytarový mág Jimi Hendrix, který na závěr svého vystoupení nechal symbolicky shořet vlastní kytaru.

Festival byl první z řady dalších, na jejichž konci stál Woodstock (15. až 18. srpna 1969). Tam se sešlo přes půl milionu lidí, vystoupilo více než 30 kapel i sólistů a stal se symbolem éry hippies i výkřikem proti válce ve Vietnamu.

Dědictví hippies dodnes žije v různých formách soudobé kultury - od hudebních festivalů přes módu po zdravý životní styl. Díky němu se více mluví o sexuálních záležitostech, o různých formách náboženství i právech sexuálních menšin.

Válka je vůl

Somráci, hašišáci, máničky a chuligáni, jak se v 70. letech začalo dlouhovlasým mladíkům říkat, se u nás začali objevovat v druhé polovině 60. let. Když i oficiální tisk informoval o hnutí hippies, začala mladá generace objevovat také patřičnou módu a díky poslechu Rádia Luxembourg se rozšířily nové hudební styly. V roce 1968 dokonce vznikl Czechoslovakia Hippies Club Soul: zviditelnil se 1. května 1968, kdy několik desítek mániček šlo v prvomájovém průvodu. Českoslovenští hippies měli protiválečné heslo Válka je vůl, pořádali ilegální koncerty zakázaných rockových skupin jako Primitives Group, Dg 307 a Plastic People of the Universe.