Diskutujte: Podobá se v něčem váš drahý právě muži, který vás vychoval, nebo vůbec ne?

Mohlo by vás také zajímat: V posteli otce vystřídal syn nebo Vy a partner: Co máte v sexu a líbání úplně jinak

Prvním mužem v našem životě je pro nás, dcery, otec. Díky němu nahlédneme do „chlapského“ světa. Často si to ani neuvědomujeme, ale naše pozdější chování k mužům nebo budování důvěry k nim souvisí s naším otcem. Stopu v nás dokonce zanechá i tehdy, když jsme s ním nevyrůstaly. Odborníci tvrdí, že podaří-li se nám porozumět našemu vzájemnému vztahu, můžeme lépe pochopit i náš celkový pohled na život. Napoví nám například, proč se cítíme jako ženy nespokojené.

Mgr. Renata Čerňanská, psychoterapeutka

1. Jak výrazně ovlivňuje ženy postava otce při výběru partnera?

Obě rodičovské postavy – matka i otec – ovlivňují své dítě, a to v různých rovinách. Tedy i ve výběru partnera. Je to krásně vidět i na malých dětech, které se zakoukávají do opačného pohlaví, protože „má vlasy jako maminka“ nebo „je nebojácný jako tatínek“. V dospělém věku se to projevuje touhou, aby se partner podobal otci v jeho silných stránkách. Nejde tolik o fyzickou podobnost, ale spíše o podobnost mentální. Samozřejmě to platí i v obráceném modu, tj. vyhnout se partnerovi, který se podobá otci v jeho negativních stránkách (např. v nesnášenlivosti i nestřídmém požívání alkoholu, pokud byl otec ženy pijákem).

2. Platí, že ženy podvědomě vyhledávají muže podobné jejich otcům?

Někdy si nemusíme uvědomit, proč nás právě tento člověk přitahuje. Čím více si ale uvědomujeme svůj vztah k otci, své pocity k němu, tím větší pak máme možnosti se nenechat nevědomými silami vlákat do pastí, kdy opět stvrdíme bludný kruh chybného výběru partnera. To platí i pro pozitivní nastavení – uvědomuji si svůj vztah s otcem, jasně vím, v čem se má můj partner jemu podobat a koho potřebuji.

3. Pokud vztah k otci nebyl vyrovnaný, považujete za menší zlo otce slabošského, nebo dominantního?

Bohužel role otce je v naší civilizaci oslabována a matky často suplují jejich úlohu. Tak se může stát, že jsou otcové odsunuti na druhou kolej, ke svým dětem se mentálně nemohou dostat a nakonec i rezignují. Velký potenciál zkušeností a zážitků tak dítě nedostane, je ochuzeno. Asi se nedá říct, zda je lepší výchova otce bez síly (slabocha), nebo otce s nesprávně uchopenou sílou (agresora). Oba extrémy poškozují osobnost dítěte.