„Jedna pověst vypráví, že kdysi dávno stál v dnešních polích zámek. Ostatně dodnes se tomu místu říká Na Zámku. Mohlo se jednat o zaniklou tvrz obávaných bratří Vchyňských,“ domnívá se český badatel Václav Vokolek, autor mnohadílného knižního seriálu Ezoterické Čechy, Morava a Slezsko.

Když si tu jednoho dne krátili cestu z mlýna kolem zámku dva staří muži a chvilku odpočívali u jeho zdí, náhle spatřili podivný modrý plamen. To hořely zlaťáky!

Jeden ze stařečků začal horké mince cpát do beranice, když se najednou ozval strašlivý hlas, který ho jeho jménem okřikl. Ohlédl se a po pokladu byla veta…

„Lidé na tomto místě až poměrně nedávno našli jeden jediný dukát a ten je nyní uložen v nedalekém muzeu,“ upřesňuje Václav Vokolek.

Zlatý pramen

Cinkavé zvuky slibující bohatství na konci 18. století slyšela i jedna ze selek. Bydlela na Kornově usedlosti, jednou v noci nemohla spát, a tak se modlila.

Zničehonic se ozvalo zpod podlahy přesýpání peněz. Žena se později dušovala, že viděla, jak se mince hrnou ven škvírami mezi prkny jako zlatý pramen. Když je ale chtěla posbírat, nějaký dětský hlásek začal úpěnlivě volat její jméno. Ohlédla se a dál už to znáte – po zlaťácích ani stopy!

Vesničané druhý den přiběhli a kopali hluboko do země, ovšem nenašli vůbec nic. Až vnuk dotyčné nalezl po dlouhé době jeden zakutálený dávný peníz.

Tím to ovšem všechno nekončí. Spousta badatelů z celé Evropy do Nehvizd míří zkoumat, co se zde děje. Země tady prý vyzařuje podivné energie.

Jedni tvrdí, že tu můžete promlouvat se zesnulými, další tu údajně čerpají nekonečnou sílu z vesmíru a léčitelé se dokonce dušují, že lektvary vařené z bylin natrhaných v těchto končinách mají zázračnou moc.

Vzácné mince

Pokud však toužíte po reálném pokladu, vydejte se do blízkého muzea v Čelákovicích. Ve vitríně spatříte kameninovou nádobu plnou vzácných starých mincí: to je skutečný nález z Nehvizd. A nebojte se – i když na vás někdo zavolá a vy se otočíte, peníze nezmizí. Více na www.muzeum-celakovice.cz