I tak se může praktikovat jóga, pozoruhodná filozofie a relaxační technika. Její kořeny sahají do roku 900 let př. n. l. a od té doby je to jeden z prostředků dosahování rovnováhy a stability fyzického zdraví. Někdo ke cvikům původem od světců v indických klášterech přistupuje jako k jisté filozofii a způsobu života.

Jóga nabízí mnoho způsobů prožívání. Pozornost si v poslední době získává nahá jóga (Naked yoga, někdy také Nude yoga).

V několika velkých městech světa, třeba New Yorku, San Diegu, Londýně či Grenoblu, se pořádají kurzy, kde bez jakéhokoli sexuálního podtextu společně souzní několik nahých lidí. Tato forma zaujala i známé osobnosti, třeba americké herečky Halle Berry a Gwyneth Paltrowovou.

Nahotou se poznáš nejvíc!

V San Diegu praktikují kurzy speciálně pro muže: „Naše lekce rozhodně nejsou spojeny s žádným sexem. Jde o prožití jógy ve skupině, kde se jednotlivci učí více cítit a vnímat své tělo jako takové. A to včetně chyb. Jóga se stává hlubším prožitkem, pokud odhodíte oblečení. Nic vás netlačí, nic neskrýváte. Je to upřímné.“

Nahé józe se věnuje Američan David Oliphant, jenž ale vede i kurzy klasické jógy v Las Vegas. Na svém webu uvádí: „Cviky jsou takto daleko intenzivnější. Svléknout se vědomě a k tomu rituálně, je ta nejlepší cesta jak prostřednictvím intimity posílit své duševní zdraví.

I když jde o širší filozofii a učení, jóga se praktikuje zejména meditací, speciálními cviky a ovládáním dechu. V definicích, jež jsou vždy zjednodušené, se také uvádí, že je možné překonat nepravé ego zastiňující pravou podstatu bytí a činící nás nešťastnými. Upínáme se na dočasnou hmotnou existenci v podobě našeho hmotného těla a hmotného světa…

Ale dost filozofie. Kdo se s indickým učením a relaxací někdy setkal, patrně mu neuniklo jméno Paramhans svámí Mahéšvaránanda z indického státu Rádžasthán. Jde o autora systému Jóga v denním životě, jenž přišel v roce 1972 do Evropy jógu šířit.

Přínosný byl hlavně pro obyvatele zemí východního bloku, kde se špatně sháněly informace a byly omezené možnosti praktikování jakékoli víry.

Meditace sebedotazováním

Zásluhy zmíněného Inda spočívají především v tom, že jógu přiblížil „obyčejným“ lidem, když vytvořil integrální systém cvičení nazvaný Jóga v denním životě. Jde o autentickou tradici klasické jógy s tím, že má odpovídat potřebám moderní doby.

Mezi hlavní prvky patří naučit se správně relaxovat, cvičit takové pozice, jaké můžeme pohodlně a uvolněně zaujmout na delší dobu. A kromě dýchání zahrnuje rovněž techniky meditace sebedotazováním.

Ty dopomáhají k poznání, kontrole a rozvoji sebe sama s cílem zažít a uskutečnit v sobě božské já. Knihy Paramhanse svámího Mahéšvaránandy můžou být návod pro lidi po celém světě, byly přeloženy do desítek jazyků.

Za zmínku stojí také systém hatha jóga, který v 15. století založil indický jogín a mudrc Swatmarama. Zahrnuje jak mravní disciplíny, tak tělesné pozice a procedury k čistění těla. K tomu slouží pózy (mudry), jógínské dýchání s meditací. Učí nás zharmonizovat energii ve svém těle. Z hatha jógy pak vycházejí další různé varianty.

Pozoruhodné filozofie a relaxační techniky si získaly řadu příznivců: centra jógy nalezneme téměř v 50 místech České republiky, tedy prakticky v každém větším městě.