Slovenská herečka ZUZANA FIALOVÁ (36) ještě na podzim střílela v seriálu na naší veřejnoprávní televizi po zločincích a pak se v zimě na jedné z jejích tak oblíbených cest karta obrátila. Fikce se stala realitou a ona jednou z obětí teroristického útoku na moskevském letišti. Předtím ovšem stihla ztvárnit hlavní ženskou roli ve filmu Lidice, který málokoho zanechá chladným: „Každý má v sobě nějakou třináctou komnatu, vlastní traumata a v tom filmu je čtyři pět momentů, které někoho rozpláčou. Když jsme natáčeli, dostala mě scéna, jak berou matkám děti. Ale tím, že už jsem si ji »prožila«, můžu se na ni dívat bez slz. Hrozně mě dojímá scéna, kdy se muži začnou modlit ve sklepě. Na premiéře jsem měla krásně nalíčené oči, a tak jsem se držela, abych nebulela. Kamera jde pořád níž a níž a sklep se zužuje, oni jsou namačkaní na sebe a dívají se nahoru na faráře a s kamennými tvářemi mumlají modlitbu. Je tam cítit, že víra mohla v takové chvíli obrovsky pomáhat.

Vám někdy víra pomohla?
Ne. Jsem bezvěrec. Možná proto mě to tak dojímá, že jim závidím. (směje se)

Ani na tom moskevském letišti při atentátu vám neprolétlo hlavou: Modli se…
To už vůbec ne. Tam kdybych se spolehla na víru, sedla si a začala se modlit, tak jsem vykrvácela a zmrzla před letištěm. Zkusila jsem se spolehnout sama na sebe.

Když se něco tak traumatizujícího stalo, chytla vás hysterie, nebo jste se divila, jak chladnou máte hlavu?
Nedivila, byla bych ráda hysterčila, i když by mi to nebylo nic platné, ale odkládala jsem si to na chvíli, až budu v bezpečí. Vážně, přistupovala jsem k tomu hrozně pragmaticky. Až mě to překvapilo. Později jsem se na to ptala psychiatra a dověděla se, že jde o zdravý egoismus. Člověk prostě podvědomě ví, že jediné, co mu pomůže, je pragmatismus, tak se podle něj chová.

Určitě je něco jiného, když jste jen svědkem takové události, a nebo se něco stane přímo vám…
Rozhodně, kdyby tam bylo třeba dítě, nemyslím zrovna moje, asi bych to nezvládala. Ale měla jsem na starost jen samu sebe.

Tip KAFE.cz

Celý rozhovor si můžete přečíst v časopise Story, které je právě na novinových stáncích.