Třetí červnová neděle patří mezi významné svátky – tedy u nás zatím ne, ale v Americe, anebo v Německu ano. Slaví se totiž Den otců, jakýsi protipól Dne matek. Ve Spojených státech jej znají již od roku 1910, oficiálně uznávaným dnem je potom od roku 1966. I když se u nás zatím příliš neuchytil, neznamená to, že nemůžete tatínkovi udělat radost a vyrobit mu originální dárek!

Hlavní dárky? Pohlednice a kravaty!

A víte, jaké dárky se v Americe dávají nejčastěji? Pohlednice s vtipnými texty a kravaty! A tak právě Den otců může být důvodem, proč si vyzkoušet malování na hedvábí. Hedvábné originální kravatě totiž málokterý tatínek odolá!

1. Nakreslete kontury

Co budete potřebovat? Bílou hedvábnou kravatu, speciální barvy, konturu, štětec, kousek plátna a – pokud se chystáte malovat nějaký obrázek či vzor – také mizící, fantomový, fix. Jde o speciální popisovač, kterým naznačíte vzor, jehož obrys po namočení vymizí. Hodit by se vám mohl i fén, a to k urychlení zasychání a žehlička k dokončení výtvoru. A jak budete postupovat? Chcete-li na kravatu namalovat nějaký motiv, nakreslete si jeho obrys nejdříve fantomovým fixem a následně jej obtáhněte konturou. Tento krok je velmi důležitý, protože jinak se vám barvy na hedvábí rozpijí a zapustí do sebe…

Tip Kafe.cz:

Nevíte, co na kravatu namalovat, anebo nejste příliš malířsky nadaná? Nezoufejte, můžete si zakoupit šablonu, a tu na kravatu jen obkreslit!

2. Plochy vybarvěte

Než se pustíte do vybarvování, nechejte kontury řádně zaschnout. Celý proces můžete urychlit, pokud použijete fén. Mezitím si připravte barvy. Vezměte kravatu, navlhčete ji ze zadní strany a pusťte se do díla. Nejdříve vymalujte všechna vybraná místa jednou barvou, až poté přejděte na další.

3. Vyžehlit a je hotovo

Máte hotovo? Pak si zapněte žehličku a vezměte bílé plátno. Programem nastaveným na bavlnu a přes plátýnko kravatu žehlete několik minut, a to z obou stran. Barvy tak výborně zafixujete a nová kravata je na světě. Pak už jen stačí popřát tatínkovi všechno nejlepší.

Tipy Kafe.cz: Co nakoupit a za kolik?