Rezignace

Je mi 37 let a po desetiletém manželství musím s těžkou hlavou přiznat, že jsem uvězněná ve vztahu, který nefunguje a už dlouho mě ničí a vysává ze mě všechnu energii a životní elán. Nemyslím, že máme věk na to, abychom rezignovali na posun, sny a ambice. I se třemi dětmi se věnuji józe a v práci se posouvám malými krůčky stále výš. Manžel prozatím neztratil smysl pro zodpovědnost a dětem se pravidelně věnuje, ale doma se plouhá mezi gaučem a ledničkou a já si o společných aktivitách nechávám zdát.

Neblahé tušení

Přešla jsem, že svůj jídelníček omezil na klobásy, chleba s hořčicí a kukuřičné křupky, ale když výrazně klesklo množství spodního prádla na víkendové praní a začal se sprchovat ob den, zpozorněla jsem. Tvrdil mi, že se v práci nezapotí. A dokud se kolem něj neline palčivý zápach a nelétají malé mušky, můžu být v klidu. Jeho hloupý pokus o nadsázku mi moc nepomohl.

Musí být cítit!

Dny ubíhaly a četnost manželových návštěv koupelny se prudce snižovala. Koupal se jen jednou týdně, jinak se jen otřel ručníkem a vyčistil si zuby. Každé ráno nahodil oblek a vyrazil si hrát na manažera. Byla jsem přesvědčená, že jeho pochybný vztah k osobní hygieně musí být v práci téma číslo jedna! Deodoranty nespasí všechno, mají-li zakrýt stopy potu, jejich vůně je ještě vtíravější. Začala jsem se vyhýbat společným večeřím a firemním akcím. Nechtěla jsem, aby mě jeho kolegové považovali za špindíru, která nedožene muže pod sprchu. I když přišel o své hygienické návyky, jeho libido bylo stále v kondici. Mně ale představa, že mě hladí jeho upocené pracky a na těle má zatuchlý pot, otáčela žaludek naruby. Scény byly na denním pořádku, ale ke zdárnému konci nevedly.

Prevence

Nadešel čas, aby podstoupil preventivní prohlídku u lékaře svého zaměstnavatele. Domů se vrátil zdrcený. Fyzicky byl v dobré kondici, ale na těle a hlavně v nejtemnějších zákoutích mu rašila plíseň. Nahlas jsem vydechla a čekala obrat k lepšímu. Diagnóze se vysmál a své rituály nezměnil. Váhám. Na jedné straně jsou naše tři děti, ale příčí se mi fakt, že sdílím svůj život s člověkem, kterému nestojím za pár minut pravidelné údržby. Myslím, že víc než o rezignaci se jedná o psychologický problém, ale diskuze na toto téma je třaskavější než dynamit.