Co to H.E.A.T. vlastně je? Jde o zkratku anglického High Energy Aerobic Training, což se dá přeložit jako aerobní cvičení s vysokým energetickým výdajem. Novinka ve světě fitness, která čile konkuruje aerobiku a spinningu, je populární především proto, že je vhodná pro všechny věkové kategorie – od teenagerů po seniory. Vychází totiž z pohybu pro člověka nejpřirozenějšího – z chůze.

Za sportem do Itálie

H.E.A.T., i když jeho název pochází z angličtiny, má kořeny v Itálii a je poměrně novým sportem. Poprvé jej veřejnosti představili v roce 2004 na Festivalu Fitness v Rimini. Dodnes je rozšířený ve čtyřech zemích – v Itálii, USA, Bulharsku a u nás. Zatímco jeho první forma spočívala v běhu do prudkého kopce, dnes je zaměřen na chůzi, která je fyzicky méně náročná, a proto vhodná pro všechny.

Trénink pro celé tělo

Při pravidelném cvičení pomáhá horká novinka nejen redukovat váhu, ale také zpevňovat tělo, odbourávat tukové tkáně, zlepšovat kondici, budovat vytrvalost a zlepšovat funkčnost kardiovaskulárního systému. Preventivně také působí proti stresu a únavě. Výhodou je, že při cvičení dokonale protáhnete celé tělo, především ale nohy a hýždě. Během jedné lekce spálíte 500 až 800 kalorií.

Pásy, které poháníte sama

A jak to funguje? Jednoduše. Cvičí se ve skupině pod vedením instruktora, za zvuku hudby, a to na speciálních běžících pásech (tzv. Maxerunner). Ty jsou navrženy tak, že je pohání pouze lidská síla, nikoli elektřina, jako je tomu u běžících pásů. A protože plynule dokáží měnit sklon roviny, mohou imitovat chůzi do kopce, nebo v horském terénů. Díky tomu, že je poháníte sama, vynaložíte stejnou energii, jakoby jste běhala po horách.

Ani aerobic, ani spinning

Pokud vás nebaví rychlý aerobic a ani neholdujete jízdě na kole, pak je právě H.E.A.T. sportem, který byste mohla vyzkoušet. Chůze je totiž přirozená pro každého, a tak se nemusíte bát, že by vám toto cvičení nějak ublížilo. Naopak – krásně si při něm vytvarujete postavu a zhubnete.

Kafe.cz zjistilo: Co si vzít s sebou

  • pohodlné sportovní oblečení
  • pohodlnou obuv (ideálně běžeckou)
  • ručník
  • pití

Tipy Kafe.cz: Kde můžete cvičit H.E.A.T?

Praha
Fitness Club Hanky Kynychové
www.fitness-kynychova.cz
Olomouc
Omega – Centrum sportu a zdraví
www.omegasport.cz
Ostrava
Club Femm Perla
www.clubfemm.cz
Most
Tornádo Sport Most
www.tornadosport.cz
Ústí nad Labem
T Club
www.tclub.cz

Další kontakty a informace najdete na www.heatprogram.cz

A teď se podívejte na video

Zdroj: Youtube