Už při pouhém pohledu na členy kapely bylo jasné, že to nejsou žádní maminčini mazánci! Parta kolem zpěváka Williama Baileyho, který si ovšem říká Axl Rose (letos v únoru mu bylo 48), se dala dohromady v Los Angeles a vsadila na rockovou muziku vycházející ze solidních potemnělých bluesových kořenů.

V roce 1986 debutovali Guns N’ Roses EP deskou, která je přivedla k nahrávací smlouvě s vlivnou gramofonovou značkou Davida Geffena. O rok později už vyšlo první regulérní album nazvané Appetite for Destruction, ale dlouho bylo ticho po pěšině.

Album, na kterém začal pracovat v roce 1994, se koncem loňského roku na trhu přece jenom objevilo. Patnáct let práce na 14 nových písních si vyžádalo produkční náklady kolem 13 milionů dolarů.

Koncem září přijela kapela představit nové album také do Prahy. Fanoušci však byli rozčarovaní, ještě ani tři čtvrtě hodiny před půlnocí na pódiu Axl ani další muzikanti nebyli.

Pořadatelé dokonce podle některých serverů začali vracet vstupné. Tóny titulní skladby posledního alba se rozezněly O2 Arenou až ve 23.15 h. Stovky lidí tak už odešly domů, ti kteří zůstali, ale nelitovali.

A Axl Rose? Potvrdil pověst, která ho předchází. Totiž, že je rozmarnou a zhýčkanou hvězdou. „Nevím, na co si hraje. Celou dobu je tady, ale zpívat jít nemůže," nechal se slyšet jeho kolega...

Guns N' Roses

  • Skupina vznikla v Los Angeles, kde ji vytvořili William „Axl Rose“ Bailey (zpěv, narozen 1962), Saul „Slash“ Hudson (kytara, 1965), Jeffrey „Izzy Stradlin“ Isbell (kytara, 1962), Michael „Duff“ McKagan (basová kytara, 1964) a Steven Adler (bicí, 1965).
  • Adlera v roce 1990 nahradil Matt Sorum a ve stejném roce přišel klávesista Dizzy Reed. Stradlin skupinu opustil v roce 1991 a vystřídal ho Gilby Clarke, který pro změnu odešel v roce 1995.
  • Největší hity: Sweet Child O´Mine, Welcome to the Jungle, Paradise City, Patience, Don´t cry a November Rain.