Kdy začít „zatápět pod grilem“?

Jak dlouho je třeba gril rozehřívat? Záleží na tom, jaký typ máte doma. U plynových a elektrických grilů se doba rozehřátí liší, většinou se pohybuje kolem 15 minut. Pokud grilujete na dřevě, zapalte gril minimálně hodinu před samotným grilováním, pokud na dřevěném uhlí, tak půl hodiny předem.

Co máte na grilu nejraději vy? Pořádně propečený steak? Špízy? Grilovanou kukuřici? A věděli jste, že se dá grilovat i ovoce?

Správně rozžhavené uhlíky

Dejte pozor na správnou teplotu. Nejvyšší teplotu poznáte tak, že uhlíky jsou rozpálené do ruda. V takovém případě grilujte jen zprudka tenké plátky masa a ryb. Pro zeleninu a všechny ostatní druhy jídla je lepší opékání na mírnějším žáru, ten poznáte podle uhlíků pokrytých popelem.

Dobroty marinujte

Kolik lidí, tolik chutí, kolik chutí, tolik marinád… Jistě najdete řadu receptů, jak zkombinovat olej, koření a bylinky. Mezi jeden osvědčený recept patří medová marináda. Jak na ni? Med rozmíchejte s citrónem, česnek utřete se solí, následně obojí smíchejte dohromady – marinovat takto můžete jakýkoli druh masa.

Před grilováním…

Maso příliš neomývejte, pouze ho „osušte“ a otřete vlhkou utěrkou. Při marinování maso nesolte, posolte až hotový pokrm na talíři. Ještě před grilováním potřete rošt nebo špízové jehlice olejem nebo špekem, zabráníte tak tomu, že se maso bude „přichytávat“.

Jak na křehkou zeleninu?

U zeleniny však vodu použít můžete. Pokud ji naložíte na patnáct minut do studené vody, bude i po grilování krásně křehká. Zeleninu před grilováním prolejte olejem, ale pozor, pokud je v zelenině oleje příliš mnoho, může to roznítit uhlíky natolik, že se příliš rozhoří a z grilování bude nakrátko flambování. Kusy zeleniny na mřížku grilu pokládejte příčně, aby pochoutka nepropadla skrz.

Sladká tečka na závěr

Nezapomínejte ani na ovoce - na špízové jehlice „nasázejte“ různé druhy čerstvého a kompotovaného ovoce. Grilovat se dají také banány – rozřízněte je napůl, posypejte perníkovým kořením, skořicovým cukrem a pokapejte citrónem. Zabalte do alobalu a nechejte opéct z každé strany. Určitě to bude neobvyklá třešinka na dortu skvělého grilování.

Na závěr gril očistěte, abyste si pochutnali i příště

Po každém grilování nezapomeňte odstranit zbytky pokrmů, rošt nechejte vypálit a přebytečnou mastnotu z vychladlého grilu odstraňte speciálním prostředkem na odstranění mastnoty z grilů – k tomu je ideální přípravek Grilpur, který můžete doma použít také jako čistidlo pro trouby.